Fico opozícii: Nehovorte na všetko nie, nie, nie a vyberte šéfa ÚVO

SITA
15.5.2012 11:26

Premiér Robert Fico dnes v parlamente vyzval opozíciu, aby prišla s vlastnými úspornými opatreniami a nekritizovala všetky kroky vlády. Čaká tiež, kedy sa jeho politickí oponenti konečne zhodnú na novom šéfovi Úradu pre verejné obstarávanie.

Fico opozícii: Nehovorte na všetko nie, nie, nie a vyberte šéfa ÚVO
SITA

Fico vyzval opozíciu, aby nezneužívala tému šetrenia


Predseda vlády Rvyzýva opozíciu, aby nezneužívala tému šetrenia na politický boj. Vo svojom záverečnom prejave k programovému vyhláseniu na pôde parlamentu povedal, že je nelogické, aby kritizovala chystané vládne opatrenia a sama pritom neponúkla vlastné návrhy. "Opozícia v diskusii nepredložila alternatívu k naším návrhom na zníženie deficitu. Ak máte návrhy lepšie ako my, dajte nám ich. Ale nie odpovedať a hovoriť na všetko nie, nie, nie. Toto cesta určite nie je," povedal.

Premiér upozornil, že na riešení problémov sa budú musieť zúčastniť všetci občania bez ohľadu na národnosť, konfesiu či sexuálnu orientáciu. "Všetci sme v tom rovnako: vládni, opoziční, Slováci, Maďari, Rusíni, kresťania, ateisti, heterosexuáli aj homosexuáli," povedal a napokon do balíka pridal aj Rómov. Fico zopakoval, že vláda pri prijímaní opatrení bude zvažovať predovšetkým to, ako sa dotknú ľudí s nízkymi a strednými príjmami. "Musí prísť väčšia solidarity bohatých a silných k chudobným a slabým, toto je základ politiky," skonštatoval. 

Premiér zareagoval aj na kritiku za to, že zostavil jednofarebnú vládu. "Ako keby Smer-SD víťazstvom vo voľbách spáchal zločin. My sa nikomu nebudeme ospravedlňovať za to, že sme vyhrali voľby. Nikomu!" podčiarkol.


Na funkciu šéfa ÚVO nebude čakať večne


Fico chce od opozície čo najskôr počuť meno kandidáta na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, v opačnom prípade do funkcie vyberie najlepšieho z adeptov, ktorí sa prihlásili do konkurzu vyhláseného premiérkou Ivetou Radičovou. "Pokiaľ nebudete schopní v najbližšom období takýto návrh podať vláde, vláda bude musieť rozhodnúť na základe výberu, ktorý urobila pani premiérka Radičová," povedal v utorok Fico v parlamente počas svojho záverečného slova v diskusii o programovom vyhlásení vlády.

Premiér upozornil, že od volieb uplynuli už viac než dva mesiace a opoziční lídri dodnes neboli schopní predložiť vláde meno svojho kandidáta. "Prestaňte sa už hádať medzi sebou. Chcem vás požiadať, pokiaľ by to bolo možné, dozajtra si sadnite," vyzval politikov z opozičných poslaneckých lavíc. Upozornil, že táto téma prestáva byť úsmevná, keďže vláda potrebuje úrad sfunkčniť. "Potrebujeme sfunkčniť ÚVO, aj aby sme mohli pracovať na novom zákone o verejnom obstarávaní. (...) My predsa nemôžeme čakať kým vy prídete k nejakej dohode," varoval opozíciu. 

Stolička predsedu ÚVO je jedným z postov, ktoré Fico prenechal opozícii. Okrem toho má opozícia nárok aj na viceguvernéra Národnej banky Slovenska, šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, Správnej rady Slovenského pozemkového fondu aj dve miesta vo fiškálnej rade. Napriek mnohým rokovaniam sa opozícia na obsadení týchto funkcií ešte nedohodla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok