Výrobca sedatíva žartovne okomentoval výhovorku známej herečky

TA3 TASR
30.5.2018 20:02

Americká televízia ABC zrušila v utorok nové pokračovanie obľúbeného komediálneho seriálu Roseanne po tom, čo predstaviteľka hlavnej hrdinky Roseanne Barrová zverejnila na Twitteri rasistickú poznámku o bývalej a veľmi blízkej poradkyni prezidenta Baracka Obamu Valerie Jarrettovej. Svoj čin pripísala vplyvu sedatíva Ambien. Spoločnosť pohotovo zareagovala.

Výrobca sedatíva žartovne okomentoval výhovorku známej herečky
SITA/AP

Spoločnosť pohotovo zareagovala

Niekoľko hodín po zrušení seriálu a po herečkinom sľube, že nebude tvítovať, sa však Barrová opäť na Twitteri činila. V odkazoch napísala, že to, čo urobila, je neospravedlniteľné, a vyzvala svojich fanúšikov, aby ju nebránili. Dodala, že tvít o Jarrettovej napísala "v noci o 02.00 h a pod vplyvom Ambienu". Spoločnosť Sanofi vyrábajúca liek sa takisto napojila na sociálne siete a uviedla, že "všetky farmaceutické produkty majú vedľajšie účinky, ale nie je známe, že by bol rasizmus vedľajším účinkom nejakého lieku od Sanofi".

Barrová neskôr na Twitteri ešte napísala, že vtedy v noci mala po užití sedatíva zvláštne pocity. "Obviňujem seba, nie Ambien," doplnila. K prípadu sa na Twitteri vyjadril i prezident Trump. Poznamenal, že Robert Iger ako výkonný riaditeľ spoločnosti Walt Disney, materskej spoločnosti televízie ABC, zatelefonoval Jarrettovej a uistil ju, že ABC nebude tolerovať Barrovej výroky.

Trump skritizoval televíziu

"Jéj, (Iger) nikdy nezatelefonoval prezidentovi Donaldovi Trumpovi a neospravedlnil sa za ODPORNÉ slová na moju adresu, odvysielané v ABC," napísal Trump na sociálnej sieti. "Možno som len nezdvihol telefón..." dodal. Prezidentka spoločnosti ABC Entertainment Channing Dungeyová už v utorok cez deň vyhlásila, že Barrovej poznámka o Jarrettovej na Twitteri "je odporná, hnusná a nezlučiteľná s našimi hodnotami a rozhodli sme sa seriál zrušiť".

Barrová totiž v tvíte napísala, že Jarrettová je plodom Moslimského bratstva a "Planéty opíc". Narážala tým na kultový sci-fi film o planéte, kde žijú inteligentné opice, a na jedno z najväčších islamských hnutí so znakmi fundamentalizmu, ktoré určité štáty zaraďujú k teroristickým organizáciám. Neskôr, ešte pred zrušením seriálu, sa za "zlý vtip" ospravedlnila. Tvít vymazala.

books-valerie-jarrett-88815-37a720ec4bc54a7fa07e0f4dbb168708_7f000001-e6ba-752f.jpg

Na incident zareagovala neskôr aj samotná Jarrettová, popredná afroamerická aktivistka. Po urážke pre mimoriadny program televízie MSNBC na tému rasizmu uviedla, že sa cíti "fajn" a že z prípadu sa dá aj poučiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok