Izrael reagoval na útoky z Pásma Gazy, zaútočil na vojenské ciele

TA3 TASR
30.5.2018 13:08

Izraelská armáda v noci opäť zaútočila na 25 vojenských cieľov v Pásme Gazy. Z týchto miest v utorok palestínske militantné skupiny iniciovali najrozsiahlejšiu paľbu za posledné roky. Situáciou sa bude zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN. Spojené štáty chcú na rokovaní predložiť návrh deklarácie, ktorá odsudzuje útoky palestínskych skupín.

USA čin odsúdili

Medzi cieľmi izraelskej paľby boli dielne na výrobu rakiet, kryty pre drony a iné objekty vojenskej infraštruktúry. Informácie o prípadných obetiach na životoch alebo zranených v pásme Gazy zatiaľ nie sú k dispozícii.

Izraelská armáda informovala, že z pásma Gazy bolo na Izrael vypálených asi 70 rakiet a mínometných striel. Časť z nich zlikvidovali izraelské systémy protiraketovej obrany. Zranenia utrpeli traja izraelskí vojaci. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela, odsúdili ostreľovanie izraelských civilných cieľov Palestínčanmi a žiadali zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktorej členovia sa zídu v New Yorku.

Nulová tolerancia

Indikátorom vážnosti situácie je skutočnosť, že ozbrojené krídla hnutí Hamas a Islamský džihád vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa prihlásili k zodpovednosti za ostreľovanie Izraela. Podľa oboch hnutí šlo o odvetu za izraelské útoky na ich pozície v Gaze, pri ktorých údajne prišli o život traja príslušníci Islamského džihádu. Palestínske hnutia zdôraznili, že "takéto zločiny nebudú v žiadnom prípade tolerované".

Palestínske militantné skupiny v pásme Gazy vyjadrili ochotu dodržiavať prímerie s Izraelom v prípade, ak na pokoj zbraní pristúpi aj izraelská strana. Podľa vysokopostaveného predstaviteľa hnutia Hamas, ovládajúceho pásmo Gazy, je ochota zastaviť boje výsledkom zásahu egyptských vyjednávačov. Prímerie by malo ukončiť súčasnú vojenskú konfrontáciu medzi Hamasom a Izraelom, ktorá je najintenzívnejšou od vojny v Gaze z roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok