Po týždňoch špekulácií predstavili nové vedenie Policajného zboru

TA3 SITA TASR
30.5.2018 14:19

Ministerka vnútra Denisa Saková na tlačovej besede po týždňoch špekulácií predstavila nové vedenie Policajného zboru. Bolo to v hodine dvanástej, doterajší šéf PZ Tibor Gašpar totiž končí už vo štvrtok. Na odstúpení sa dohodol po kauze Kuciak a po masových protestoch s premiérom Petrom Pellegrinim. Dlho nebolo jasné, kto ho nahradí.

Poďakovala Gašparovi za kvalitnú prácu

"Nie všetky informácie, ktoré odzneli v médiách, boli úplne správne," uviedla ministerka vnútra na margo správ o novom vedení PZ. Ospravedlnila sa za "trošku dlhšie čakanie" a poďakovala Tiborovi Gašparovi za kvalitnú prácu na poste šéfa polície. "Bol to najdlhšie slúžiaci policajný prezident v ére samostatného Slovenska," pokračovala Saková a vyzdvihla jeho úspechy v znižovaní kriminality a v ďalších sférach. Poďakovala i odchádzajúcemu viceprezidentovi Ľubomírovi Ábelovi.

Saková oznámila, že policajným prezidentom sa dočasne stane doterajší šéf policajnej inšpekcie, generál Milan Lučanský. Novou policajnou viceprezidentkou bude žena, súčasná zástupkyňa riaditeľa NAKA Jana Maškarová, druhým viceprezidentom bude Róbert Bozalka, súčasný zástupca KR PZ v Trnave.

Nové vedenie polície:

Prezident PZ: Milan Lučanský
1. viceprezidentka PZ: Jana Maškarová
viceprezident PZ: Róbert Bozalka

Keď sa iní báli, on čelil mafii

Na margo Lučanského zdôraznila, že "keď sa iní báli, on čelil organizovanému zločinu", pričom vďaka jeho práci je napríklad Mikuláš Černák odsúdený na doživotie. V polícii Lučanský pôsobí od roku 1990, v rokoch 2012 až 2016 pôsobil ako policajný viceprezident.

Vo februári tohto roku podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová oznámila, že má k dispozícií listy a nahrávky ako dôkazy na Lučanského, ktorý údajne nezákonným spôsobom nadobudol apartmán na Floride a podieľal sa na vydieraní podnikateľov z okolia Žiliny. Saková v tejto súvislosti uviedla, že Lučanský prešiel kompletným preverením majetku a pred dvoma mesiacmi dostal bezpečnostnú previerku na úroveň prísne tajné. Lučanský zdôraznil, že nemá čo skrývať a zatajovať. "Myslím, že za mňa hovoria výsledky," povedal. Zároveň vysvetľoval aj svoje medializované stretnutie so zosnulým bosom podsvetia Ľudovítom Sátorom. Zdôraznil, že obvinenia na jeho stranu prichádzajú od ľudí, ktorí majú sčasti kriminálnu minulosť. Vo funkcii bude Lučanský do nadobudnutia účinnosti nového zákona o výbere policajného prezidenta a jeho následnom výbere.

Odchod po vražde a protestoch

Ministerka vnútra už predtým avizovala, že zmeny vo vedení policajného zboru budú rozsiahlejšie a nebudú sa týkať len osoby policajného prezidenta. S kandidátmi sa rozprávala o ich predstave personálnych zmien na vedúcich postoch polície.

Gašpar končí k 31. máju. K výmene policajného prezidenta dochádza v spoločenskej situácii po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Odchod Tibora Gašpara žiadali desiatky tisíc ľudí na zhromaždeniach po celom Slovensku, opozícia i prezident Andrej Kiska a nasleduje po odchode premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok