Peter Sagan víťazom aj 2. etapy Okolo Kalifornie

TASR, TA3
15.5.2012 08:11

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom aj 2. etapy pretekov Okolo Kalifornie so štartom v San Franciscu a s cieľom v Santa Cruz, ktorá merala 188,4 km.

Peter Sagan víťazom aj 2. etapy Okolo Kalifornie
SITA

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom aj 2. etapy pretekov Okolo Kalifornie so štartom v San Franciscu a s cieľom v Santa Cruz, ktorá merala 188,4 km. Jazdec tímu Liquigas-Cannondale sa suverénne presadil v záverečnom hromadnom špurte pred Austrálčanmi Heinrichom Hausslerom a Leighom Howardom a upevnil si priebežné vedúce postavenie v podujatí. Na desiatej priečke a s rovnakým časom ako Sagan finišoval aj druhý Slovák v súťaži Peter Velits z Omega Pharma-Quickstep, ktorému priebežne patrí 15. pozícia s dvadsaťsekundovou stratou na krajana.

Etapa mala v závere dve náročnejšie stúpania, ale hlavne zjazd robil jazdcom menšie problémy. Vpredu išiel neustále sám Francúz Alexandre Geniez, ktorého náskok sa však postupne zlikvidoval a celý balík prichádzal k cieľu pohromade. "Dnešok bol veľmi náročný a cez kopce sa išlo v rýchlom tempe," povedal po pretekoch slovenský šprintérsky špecialista a pokračoval: "Vedel som, že od posledného rohu to už nie je ďaleko do cieľa a preto som sa rozhodol, že do zákruty musím ísť z prvej pozície. Vyšlo to a vyhral som etapu. Ešte by som rád pridal jeden triumf, no keď prídeme do väčších kopcov, začneme už pracovať pre Vincenza Nibaliho."

Podobne ako v úvodnej etape, v ktorej dostal pár kilometrov pred cieľom defekt a musel doháňať dvadsaťsekundové manko, sa Sagan nevyhol smole a dokonca dvojnásobnej - no v ceste za piatym tohtoročným etapovými vavrínmi ho nezastavil ani pád a ani technické problémy s kolesom. Približne 60 kilometrov pred cieľom sa zamotal do hromadného pádu desiatich jazdcov. "Od začiatku pretekov sa išlo rýchlo, pretože jazdci stále nastupovali, no a potom sme museli ťahať my. Hneď v prvom kopci bolo dosť veľké tempo. Bol som vpredu, ale niektorý z jazdcov zapríčinil predo mnou nečakaný pád a už som nestihol ísť na brzdy... Spadol som a udrel som si bok na nohe, ale v pohode. S rukou som počas jazdy krútil, pretože som mal obavy, či som si nevykĺbil rameno... Zo začiatku som cítil veľkú bolesť, ale pomaly to už prechádza. Viac ma však bolí ten bok," vyslovil sa pre manažéra Jozefa Korbela Sagan.

Presne 29 km pred cieľom sa ocitol žilinský odchovanec na konci pelotónu, kde čakal na mechanikov a výmenu kolesa... "Predtým v zjazde sa mi prehrialo koleso od brzdenia a urobila sa mi na galuske bublina, tak som to musel rýchlo vymeniť, pretože som nechcel riskovať ďalší pád v zjazde. Pri konci etapy som si pripravoval pozíciu na záverečný špurt a znova mi skvele pomáhal celý tím, v závere ťahali najmä Duggan, Vanotti i Nibali. V posledných metroch som to znova rozbalil a opäť som zdolal Austrálčana Hausslera. Mám nesmiernu radosť, pretože ten pád bol nepríjemný, ale posledné kilometre som nemyslel na tieto veci. Chcem pozdraviť svojich priaznivcov, ktorí ma sledujú a podporujú," skonštatoval 22-ročný Slovák v žltom tričku vedúceho jazdca.

Výsledky:
2.etapa, San Francisco - Santa Cruz (188,4 km): 1. Peter Sagan (SR/Liquigas-Cannondale) 5:02:00 h, 2. Heinrich Haussler (Aus./Garmin-Barracuda), 3. Leigh Howard (Aus./Orica GreenEdge), 4. Koen De Kort (Hoél./Argos-Shimano), 5. Fred Rodriguez (USA/Team Exergy), 6. Greg Van Avermaet (Bel./BMC), ..., 10. Peter Velits (SR/Omega Pharma-Quickstep) všetci v rovnakom čase ako víťaz
Priebežné poradie po 2. z 10 etáp: 1. P. Sagan 9:44:15, 2. Haussler +8, 3. Howard +13, 4. Jeffry Louder (USA/UnitedHealthcare) +14, 5. Rodriguez +16, 6. Ben Jacques-Maynes (USA/Bissell) +16, ..., 15. P. Velits +20

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok