Prahou sa ozývali hrnce aj výkriky. Stovky Čechov majú dosť Babiša

TA3
29.5.2018 23:42

Niekoľko stoviek odporcov českého premiéra v demisii Andreja Babiša sa v utorok večer zišlo na Staromestskom námestí v centre Prahy. Prítomní tam hlasno protestovali proti vzniku vlády s komunistami a dožadovali sa Babišovho konca a zostavenia normálnej vlády, zhrnul podujatie spravodajský server Novinky.cz.

"Kedy inokedy protestovať, keď nie teraz, v čase, keď sa zostavuje vláda s podporou komunistov na čele s trestne stíhaným Andrejom Babišom," vyzval približne dve stovky demonštrantov jeden z organizátorov protestu Mikuláš Minář. Nespokojní občania mlátením do pokrievok a hrncov, za zvuku ktorého prešli zo Staromestského námestia cez Karlov most až k Úradu vlády, chceli upozorniť na veľkú plánovanú demonštráciu, ktorá sa má uskutočniť 5. mája.

Pred Úradom vlády demonštranti pokrikovali heslá ako "Chceme slušnú vládu", "Už sme tu zase", "Hanba". Prijatie u Babiša podľa slov organizátorov neočakávajú. Protest následne zakončili minútou hluku pred sídlom premiéra a výzvou, aby sa k nim pridali ľudia aj na veľkú demonštráciu 5. mája.

Ako doplnili Novinky, cieľom demonštrácií je podľa organizátorov upozorňovať a neustále pripomínať, že sa v Česku takmer 30 rokov po vzniku republiky a vymanenia sa z komunistického vplyvu rysuje vláda s podporou komunistickej strany. Navyše je podľa nich alarmujúce, že Babiš už viac ako pol roka vládne a robí kľúčové personálne zmeny na ministerstvách i vo vedení štátnych a pološtátnych firiem, a to bez získanej dôvery Poslaneckej snemovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok