Za pomoc migrantovi väzenie. Orbán chystá kontroverzný zákon

TA3 SITA
29.5.2018 16:55

Väzenie v trvaní od niekoľkých dní až do jedného roka bude po novom hroziť v Maďarsku za pomoc utečencom. Vláda premiéra Viktora Orbána pripravuje zákon, ktorý kriminalizuje okrem iného aj výrobu letákov s informáciami užitočnými pre záujemcov o azyl v Maďarsku, a tiež poskytovanie im stravy či právneho poradenstva.

Trestné by malo byť podľa zákona, o ktorom má maďarský parlament rokovať už budúci týždeň, pomáhanie "nelegálnym migrantom" - pod touto charakteristikou však Orbánova vláda chápe takmer všetkých migrantov a utečencov. Britská BBC navyše pripomína, že do Maďarska už dlhé mesiace neprichádzajú takmer žiadni utečenci. Sčasti možno preto, že vedia o odpore maďarskej vlády voči nim, ale v prvom rade preto, že v ceste do tejto krajiny im bráni Orbánom postavený dvojdielny plot z ostnatého drôtu na južných hraniciach krajiny.

Navrhovaný zákon, ktorý v parlamente podľa všetkého hladko prejde, je nazvaný "Stop Soros", podľa amerického filantropa, ktorého Orbán obviňuje z toho, že do Maďarska "dováža migrantov". Zákon okrem iného zakazuje cudzím krajinám alebo organizáciám - predovšetkým Európskej únii, proti ktorej je toto opatrenie mierené - "dovážať" žiadateľov o azyl do Maďarska.

Soros, 87-ročný americký finančník a filantrop s maďarskými koreňmi, sa stáva čoraz častejším terčom nacionalistických politikov a ich priaznivcov po celom svete. Tŕňom v oku je im predovšetkým jeho podpora liberalizmu, menšín, utečencov a ľudských práv. Priaznivci konšpiračných teórií ho radi vykresľujú aj ako súčasť finančnej elity, ktorá podľa nich ovláda svet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok