Do KĽDR dorazili americkí diplomati, prípravy summitu pokračujú

TA3 SITA
27.5.2018 22:42

Prípravy na júnový summit amerického prezidenta Donalda Trumpa s severokórejského vodcu Kim Čong-una pokračujú. A to napriek rozruchu, ktorý vyvolal Donald Trump vyhlásením, že schôdzku v Singapure ruší. Svoje stanovisko napokon zmiernil a pripustil, že schôdzka je stále možná.

Do KĽDR pricestovali v nedeľu americkí predstavitelia, aby rokovali o príprave historického summitu medzi lídrami oboch krajín. Americký tím, na ktorého čele stojí bývalý veľvyslanec v Južnej Kórei Sung Kim, vedie rokovania týkajúce sa príprav summitu s námestníčkou severokórejského ministra zahraničných vecí Čche Son-hui, informovali americké a juhokórejské médiá.

Stretnutie v pohraničnej obci Pchanmundžom je vyvrcholením diplomatických snáh, ktoré sa začali tento rok a ktorých cieľom bolo odvrátiť možnú vojenskú konfrontáciu medzi Severom a Juhom a jeho spojencom USA.

Juhokórejský prezident Mun Če-in v nedeľu pre novinárov povedal, že severokórejský vodca Kim Čong-un potvrdil svoj záväzok denuklearizovať Kórejský polostrov a je pripravený spolupracovať za účelom ukončenia konfrontácií a úspešného zorganizovania summitu so Spojenými štátmi. Obaja lídri sa v sobotu prekvapivo zišli v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami. Stretnutie sa konalo na Kimovu žiadosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok