Omán sužuje cyklón Mekunu, silný vietor si vyžiadal obete

TA3 SITA TASR
26.5.2018 08:30

Púštnym Ománom sa prehnal silný cyklón Mekunu, ktorý si vyžiadal najmenej 5 obetí. Informovala o tom miestna polícia. Medzi obeťami je podľa jej údajov 12-ročné dievča, ktoré zasiahli do hlavy prudko otvorené dvere v dôsledku silného vetra. Zomrel aj jeden ázijský robotník a Ománec, ktorého auto strhlo z cesty.

Pláže zaplnili trosky

Časti mesta Salála, tretieho najväčšieho v Ománe, postihli pri vyčíňaní cyklónu sprevádzaného silným vetrom výpadky elektriny. Cyklón tam strhával strechy a ničil cesty, takže vodiči zostali uviaznutí na vozovkách. Valiaca sa záplavová voda z lejakov zaplnila inak suché korytá potokov či riek. Pláže v dovolenkových destináciách, teraz bez turistov, zaplnili trosky a pena zo vzdúvajúceho sa Arabského mora.

V sultanáte Omán zahynuli traja ľudia, vrátane 12-ročného dievčaťa, a ďalšie dve telá našli na jemenskom ostrove Sukutra. Na tomto ostrove zaradenom do Svetového dedičstva UNESCO hlásili 30 nezvestných, vrátane občanov Jemenu, Indie a Sudánu. Dvanásťročné dievča zahynulo v dome v ománskej Salále, keď vietor sprevádzajúci cyklón prudko roztvoril dvere a tie dievčatko zasiahli do hlavy.

Vietor rúcal domy

V Salále s 200.000 obyvateľmi zatarasili ulice vetvy a kopy listov zo stromov. Z niekoľkých podchodov sa stali jazerá. Niektoré autá ostali stáť opustené na cestách. Opravári elektrického vedenia však už začali naprávať škody, polícia a vojaci v terénnych vozidlách hliadkovali po uliciach. Predtým suché koryto potoka na okraji mesta, neďaleko medzinárodného letiska, sa zmenilo na rozbúrenú rieku.

Jemenskí predstavitelia oznámili aj materiálne škody na vzdialenom východe krajiny, popri hranici s Ománom. Prudký vietor tam rúcal domy a strhával elektrické vedenie. Obete na životoch tam však nehlásili. Podľa indického meteorologického úradu búrku sprevádzal vietor s ustálenou rýchlosťou 170-180 kilometrov za hodinu, pričom nárazový vietor dosahoval maximálnu rýchlosť 200 kilometrov za hodinu. Úrad označil cyklón za "extrémne prudký". Na juhu Ománu ho scharakterizovali za doteraz najsilnejší zaznamenaný v tejto časti krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok