Podporovali mafiu, tvrdí SaS o agrorezorte. Vytĺkajú kapitál, reaguje vláda

TA3 SITA TASR
24.5.2018 10:24

Mimoriadne ostré obvinenia zazneli počas schôdze o vyslovení nedôvery Gabriele Matečnej z úst opozičnej poslankyne Lucia Ďuriš Nicholsonovej. Ministerstvo pôdohospodárstva podľa nej podporovalo cez agrodotácie okrem talianskej mafie aj ich spolupodnikateľov z albánskej mafie. Andrej Danko jej slová odmietol a uviedol, že bude stáť za každým ministrom SNS, pokiaľ bude predmetom atakov. V pléne vystúpil aj minister životného prostredia, ktorý prečítal stanovisko vlády k téme. Podľa kabinetu ide len o vytĺkanie politického kapitálu.

Podporovali mafiu, tvrdí SaS o agrorezorte. Vytĺkajú kapitál, reaguje vláda
TASR

Vyše 20 miliónov na dotáciách

Tri firmy, v ktorých pôsobila albánska mafia, dostali podľa podpredsedníčky NR SR a poslankyne SaS Ďuriš Nicholsonovej za posledných osem rokov na dotáciách vyše 20 miliónov eur. "Nemáme dosť, že sme v rezorte pôdohospodárstva výdatne podporovali taliansku mafiu, podporovali sme ešte aj tých, s ktorými spolupodnikali, a to je albánska mafia," uviedla Ďuriš Nicholsonová. Z dokumentov z Pôdohospodárskej platobnej agentúry podľa poslankyne vyplýva, že tieto firmy opakovane nadhodnocovali svoje žiadosti. Kontroly napríklad ukázali, že nesedel deklarovaný počet zvierat, na ktoré žiadali podporu, alebo bola nadnesená výmera pôdy. "Napriek týmto zisteniam PPA sa k nim dotácie dostali. PPA vedela, že sa pokúšajú o podvod, napriek tomu sa nakoniec albánska mafia aj na tieto pozemky dostala k dotáciám," doplnila Ďuriš Nicholsonová.

V prípade albánskej mafie je podľa jej slov obzvlášť zarážajúce, že sa nakoniec dostali aj k takým dotáciám, ktoré im PPA najskôr odmietla vyplatiť. "A to vďaka rozhodnutiu ministerstva, na ktoré sa následne odvolali. To znamená, ministerstvo ako odvolací orgán v prípadoch, kde boli preukázateľne sporné dotácie, prikleplo týmto ľuďom súhlasné stanovisko na všetky dotácie, o ktoré žiadali,“ opísala Ďuriš Nicholsonová. Opäť tak zdôraznila, že v prípade ministerky Matečnej by sa malo prestať hovoriť len o vyvodení politickej zodpovednosti, ale malo by sa začať diskutovať o vyvodení trestnoprávnej zodpovednosti.

Sólymos prečítal stanovisko vlády

Návrh opozície na vyslovenie nedôvery ministerke pôdohospodárstva je len vytĺkaním politického kapitálu, uviedol minister životného prostredia a podpredseda vlády László Sólymos z Mosta-Híd. Ten prečítal stanovisko vlády k návrhu na odvolanie Matečnej. Vláda je presvedčená, že Matečná vykonala množstvo systémových opatrení. "Gabriela Matečná vykonala množstvo konkrétnych systémových opatrení. Medzi najdôležitejšie patria zvýšenie transparentnosti ministerstva a rezortných organizácií nad rámec zákona," uviedol Sólymos s tým, že sa zaslúžila aj o podporu projektu domácich potravín, spustenie projektu na podporu lokálnych potravín, či naštartovanie čerpania eurofondov.     

Pripomenul aj odškodnenie ovocinárov, ktorých zasiahli mrazy, zvýšenie podpory chovu sladkovodných rýb, ako aj rozšírenie podpory pre včelárov. "Medializované informácie, ktoré otvorila opozícia, ministerstvo vysvetlilo. Medializované prípady boli zlyhaním jednotlivcov," uviedol Sólymos. Agrorezort tiež podľa jeho slov bude súčinný pri vyšetrovaní prípadov. "Vláda SR nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva," dodal Sólymos.

Profesionálni v hádzaní špiny

"Opozícia je profesionálna v hádzaní špiny a v podhadzovaní materiálov médiám. Absolútne im ale chýba vedomosť o problematike, do ktorej sa púšťajú," uviedol Danko v reakcii na Nicholsonovú a zároveň vyzval poslancov: "majme k sebe úctu, kritizujme sa odborne a konštruktívne". Danko slovne zaútočil na podpredsedníčku parlamentu Nicholsonovú. "Ťažko sa reaguje na ženu, ktorá má ambíciu, podstrčené alebo získané informácie, ktorým nerozumie a prezentuje ich ako absolútnu pravdu. Prepáčte, pani Nicholsonová, o pôdohospodárstve neviete nič," zdôraznil.

Matečnej sa Danko zastal, pomenoval niektoré opatrenia, ktoré presadila a obhajoval ju aj ako ženu. "Neurážajte ju ako ženu," apeloval na opozíciu. Cieľom SaS je podľa Danka iba škandalizovať svojho súpera, ktorým je SNS. "Už by som to definoval ako dankofóbiu," poznamenal. V súvislosti s agrodotáciami nepoprel, že môžu byť individuálne prípady, ktoré treba posúdiť. To však podľa Danka nemá robiť opozícia, ale orgány činné v trestnom konaní.


Šéf SNS naznačil, že opozícia škodí dobrému menu Slovenska v zahraničí. "Nechoďte von a neudávajte svoj štát. Robíte zle aj sebe. Ak to nevyriešime doma, to je to posledné zúfalé stanovisko ísť von a volať sem univerzálnych poslancov z Európskeho parlamentu, ktorí sú z iného štátu a ktorí si radi do Slovenska kopnú," vyhlásil. Zároveň vo svojom vystúpení uviedol, že sa teší, keď možno v septembri v Národnej rade vystúpi šéf europarlamentu Antonio Tajani.
Podľa Danka z toho, čo sa deje na Slovensku, ťaží niekto tretí. "Problémom Slovenska je nesystémovosť politických strán a tichý úsmev Mariana Kotlebu," podotkol Danko. Hovoril o zlej energii, hystérii, niekoľkokrát zdôraznil potrebu odbornosti a vyzdvihol prácu koalície. "Koalícia jasne ukazuje, že tento štát vie riadiť a reprezentovať," vyhlásil.

V skutočnosti neriadi rezort?

Opozícia oponovala. Matečná podľa Ľubomíra Galka skutočne neriadi rezort, robia to ľudia v zákulisí. Odmietol tiež reči o škandalizácii SNS zo strany liberálov. "SNS sa škandalizuje sama. Pri riadení akéhokoľvek úradu nominantmi SNS zmizne všetko, čo nie je prišróbované," uviedol Galko. Poukázal tiež, že v Dankovom vystúpení chýbala odbornosť, po ktorej tak volal. "Vo vašom vystúpení bolo len podceňovanie farmárov, ich problémov. Hovoríte, aby sme mali k sebe úctu. Ja hovorím, začnite mať aspoň trochu úcty k tým farmárom," zdôraznil Galko.

Veronika Remišová z OĽaNO odmietla, že by opozícia upozorňovaním na kauzy škodila menu Slovenska v zahraničí. "My na škandály upozorňujeme nie preto, že by sme nemali radi Slovensko, ale práve preto, že ho máme radi," vyhlásila.


Štefan Zelník z SNS poukázal na dobré opatrenia, ktoré presadila SNS s Matečnou. "Sme hrdí na zákon o ochrane pôdy. Práve ústavný zákon o ochrane pôdy má zabrániť mafiánskym praktikám," zdôraznil. Matečná sa podľa Zelníka netají tým, že došlo k individuálnym zlyhaniam. "Dokonca ona sama podala trestné oznámenia. Neschováva to, prosím vás, buďme spravodliví a opierajme sa o fakty," uviedol Zelník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok