Najdrahšie štúdium na VŠ je v Trenčíne, najlacnejšie v Nitre

SITA
14.5.2012 14:53

Náklady prváka na ročné štúdium na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne budú v budúcom akademickom roku predstavovať 1 506 eur, náklady prváka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre vyčíslili v prieskume na 1 078 eur.

Najdrahšie štúdium na VŠ je v Trenčíne, najlacnejšie v Nitre
TA3

Medzi najlacnejšou a najdrahšou univerzitou bude v akademickom roku 2012/2013 rozdiel viac než 400 eur. Vyplýva to z prieskumu, ktorý začiatkom mája urobil medzi dvadsiatkou verejných vysokých škôl internetový portál Študentské financie. Podľa zistení budú mať študenti počas prvého ročníka denného štúdia najvyššie finančné náklady spojené so štúdiom na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne, na ktoré bude treba vynaložiť 1 506 eur ročne.

Druhé najdrahšie štúdiom budú mať prváci na Ekonomickej univerzite v Bratislave (1 485 eur ročne), na tretej priečke sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave (1 447 eur ročne). Najlacnejšou univerzitou je podľa prieskumu Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, kde študenti v budúcom akademickom roku zaplatia za prvý ročník 1 078 eur. Nasledujú Prešovská univerzita v Prešove (1 182 eur ročne) a Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave (1 250 eur ročne).

Ako uviedol autor stránky Študentské Financie Patrik Lučan, pri výpočte nákladov vychádzali z modelového príkladu prváka študujúceho na vysokej škole dennou formou, ubytovaného na internáte, ktorý využíva služby verejnej dopravy a jedenkrát za deň sa stravuje v univerzitnej jedálni. Náklady sa vzťahujú na celý akademický rok, teda 10 mesiacov. Vo výslednej sume je započítaný poplatok za prijímačky, poplatok za vydanie preukazu ISIC, ubytovanie na internáte, obedy v školskej jedálni a cestovné mestskou hromadnou dopravou. Kompletný rebríček je k dispozícii nahttp://studentskefinancie.sk/univerzita/rebricek-2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok