SDKÚ-DS chce, aby každú pôžičku z eurovalu schvaľoval parlament

TASR
14.5.2012 14:22

Opozičná SDKÚ-DS chce ešte počas aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR presadiť uznesenie, ktoré by ukladalo vláde povinnosť predložiť parlamentu na schválenie každé použitie finančných prostriedkov zo záchranných mechanizmov eurozóny.

SDKÚ-DS chce, aby každú pôžičku z eurovalu schvaľoval parlament
ČTK

Návrh uznesenia bude pripojený k návrhu na súhlas s doplnením Lisabonskej zmluvy, ktoré umožňuje zriadenie trvalého eurovalu (ESM) a o ktorom by mali poslanci začať rokovať v utorok (15.5.).
"Vidíme, že ekonomická aj politická situácia v eurozóne sa prudko mení a je veľmi ťažko odhadnuteľná," vysvetlil pre TASR dôvod tejto iniciatívy predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Situáciu v Grécku, kde sa strany ani týždeň po parlamentných voľbách nevedia dohodnúť na zostavení vlády, označil za "krajne nestabilnú".

"Politická situácia sa tu vyvíja tak, že nie je ochota spolupracovať a máme obavu, aby peniaze nielen slovenských občanov neboli používané na udržiavanie krajín, ktoré si samé vlastnými opatreniami nechcú pomáhať a len naťahujú ruky," vyhlásil Kaník. Jeho strana si uvedomuje nebezpečenstvo a negatívne dosahy, ktoré by spôsobil bankrot alebo vystúpenie niektorej z členských krajín z eurozóny. Zároveň však podľa Kaníka treba byť na takýto scenár pripravený, keďže je vysoko pravdepodobný.

"Peniaze, ktoré sú v stabilizačných mechanizmoch, budeme potrebovať, ale musíme ich smerovať a pripravovať na tlmenie negatívnych dopadov, ktoré to vyvolá - na ochranu finančného sektora, na udržiavanie ekonomiky v chode. Preto sa obávame, aby neboli smerované na nejaké kvázi rastové, záchranné programy, ktoré nikam nevedú a iba predlžujú agóniu a nakoniec to aj tak dopadne bankrotom," podčiarkol.

SDKÚ-DS má už podľa neho k svojej iniciatíve predbežný súhlas od KDH a Mosta-Híd. Konzultácie s partnermi však budú pokračovať aj zvyšok dňa. "Chcel by som, aby sme do toho vtiahli všetky opozičné kluby," avizoval svoj zámer Kaník. Či návrh podporí aj vládny Smer-SD je podľa neho otázka na túto stranu. "Ale myslím si, že by to bolo pre Slovensko dobré, je to aj prejav spoluzodpovednosti za osudy krajiny, ktorú spravuje chvíľu jeden, chvíľu druhý. Keď ju nechá zadlženú a v rozvrátenom stave, tak to nie je dobré," dodal Kaník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok