Novotný z SDKÚ navrhuje alternatívu k širokorozchodnej trati

SITA
14.5.2012 13:37

Projekt výstavby širokorozchodnej trate až do Viedne považuje poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný za nezmyselný. Navrhuje alternatívu.

Novotný z SDKÚ navrhuje alternatívu k širokorozchodnej trati
SITA

„Namiesto tohto projektu, ktorý berie prácu ľuďom na východe Slovenska, by sa plánované investície vo výške 4 miliardy eur mali využiť skôr na výstavbu rýchlostnej cesty R4 Milhosť – Košice – Prešov – Vyšný Komárnik, ktorá rieši napojenie východného Slovenska na európsky diaľničný systém,“ povedal dnes v Košiciach Novotný. Zdôraznil, že širokorozchodná trať berie prácu ľuďom z východu našej krajiny, R4 prácu na východ prináša.

„Skutočnosť, že podpora tohto projektu je deklarovaná aj v programovom vyhlásení vlády dokazuje, že Ficova vláda nerozumie potrebám regiónov,“ doplnil Novotný. Dodal, že tvrdenia Róberta Fica a bývalého ministra dopravy Ľubomíra Vážneho z rokov 2008 a 2009 o tom, že 1500 ľudí v Čiernej nad Tisou a Dobrej nepríde o prácu a že to neohrozí prepravu tovarov po slovenských železniciach pre Cargo, svedčia o tom, že tomu alebo nerozumejú, alebo podceňujú vážnosť dopadu.

„Cargo môže stratiť veľké objemy zákaziek, pracovné miesta budú ohrozené a východné Slovensko stratí jednu z mála výhod,“ pripomenul Novotný. Poznamenal tiež, výstavbou širokorozchodnej trate do Viedne stratí význam plánovaný suchozemský prístav – intertport pri Košiciach, pretože ďalší taký by vznikol priamo vo Viedni.

„Vláda týmto projektom prenesie prácu do Viedne a ľudia z najchudobnejšieho regiónu Slovenska stratia prácu a vláda ich vyženie za prácou do Rakúska,“ doplnil. Projekt výstavby širokorozchodnej práce obhajoval v diskusnej relácii vo verejnoprávnej televízii v nedeľu minister školstva Dušan Čaplovič.

„Neviete o dohodách, ktoré sú a ktoré ruská strana akceptuje, že prekládka bude na Dunaji," oponoval Čaplovič v diskusii podpredsedovi Mosta-Híd Zsoltovi Simonovi. Podľa jeho slov sa tak má vytvoriť silný prístav a letisko a počíta sa s výstavbou významného tranzitného pracoviska, ktoré bude fungovať nielen pre Viedeň a Bratislavu, ale aj pre Brno. „Keď širokorozchodná trať nepôjde cez Slovensko, pôjde cez Maďarsko a aj tak nás obíde," dodal Čaplovič. Rakúsko a postupne aj celá Európa majú podľa neho záujem na takejto tranzitnej doprave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok