Šéfa Facebooku vypočul europarlament, zlyhanie ho mrzí

TA3 TASR
22.5.2018 19:42

Šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg sa v utorok v Európskom parlamente v Bruseli ospravedlnil za to, že Facebook nedokázal zabrániť zneužitiu niektorých svojich internetových nástrojov.

Zuckerbergove ospravedlnenie zaznelo pred členmi EP a vysokými predstaviteľmi Európskej únie, ktorým odpovedal na otázky spojené so škandálom okolo zneužitia údajov miliónov používateľov Facebooku. Či už išlo o "falošné správy, zasahovania do volieb zo zahraničia a zneužívanie údajov o ľuďoch vývojármi, neuvedomovali sme si, kam až siaha naša zodpovednosť", pokračoval Zuckerberg.

"Bola to chyba a je mi to ľúto," vyhlásil výkonný riaditeľ Facebooku, ktorého citovala agentúra AP. Žiadosť poslancov EP osobne vypočuť Zuckerberga sa zrodila po tom, ako šéf Facebooku v apríli svedčil v americkom Kongrese. Zuckerberg navrhol, že vyšle popredného predstaviteľa spoločnosti, aby vystúpil pred britským parlamentom, a ponúkol, že urobí to isté aj v Bruseli, avšak zákonodarný zbor EÚ trval na jeho osobnom vypočutí.

Facebook čelí kritike, odkedy vyšli najavo informácie, že spoločnosť Cambridge Analytica údajne neoprávnene získala osobné údaje facebookových používateľov, ktoré mala následne použiť na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA. Na základe týchto informácií mala pomôcť zvíťaziť súčasnému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Facebook pripustil, že Cambridge Analytica sa neoprávnene dostala k osobným údajom 87 miliónov jeho používateľov - z nich 2,7 milióna je z krajín EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok