Historické stretnutie s Kimom sa zrejme odloží, naznačil Trump

TA3 TASR
22.5.2018 19:17

Americký prezident Donald Trump uviedol, že plánovaný summit so severokórejským lídrom Kim Čong-unom "možno nevyjde na 12. júna" a naznačil, že by schôdzka mohla byť odložená. Informovala o tom agentúra AP.

Budúcnosť závisí od summitu

Trump sa stretol v Bielom dome s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom na konzultácie pred svojím plánovaným summitom s Kimom, ku ktorému by malo dôjsť 12. júna v Singapure. "Ak k tomu nedôjde, možno sa to podarí neskôr," povedal Trump. Mun Če-in sa na začiatku rokovania s Trumpom vyjadril, že "osud a budúcnosť" Kórejského polostrova závisí práve od summitu medzi USA a Severnou Kóreou.

Pchjongjang však začal tento mesiac opäť ostrejšie kritizovať Soul i Washington v súvislosti s ich spoločným vojenským cvičením. Severná Kórea pohrozila, že zváži konanie historicky prvého summitu so Spojenými štátmi, a pozastavila tiež dialóg na vysokej úrovni s Južnou Kóreou.

Musia byť dodržané podmienky

Trump uviedol, že prípravy na summit pokračujú, ale môže dôjsť k jeho zrušeniu, ak nebudú splnené podmienky zo strany USA. Odmietol povedať, o aké podmienky ide. Severná Kórea pohrozila stiahnutím sa zo summitu pre americké požiadavky na "úplnú denuklearizáciu", pripomína juhokórejská agentúra Jonhap.

Donald Trump konštatoval, že k denuklearizácii Severnej Kórey musí dôjsť, ale ak k summitu nedôjde 12. júna, môže sa konať neskôr. "Domnievam sa, že to myslí vážne," povedal o Kimovej ochote vzdať sa programu vývoja jadrových zbraní. Americký prezident tiež opäť ubezpečil severokórejského lídra o jeho "bezpečí", čím naznačil, že nemá v pláne odstaviť ho od moci. Rovnako tak vyhlásil, že ak sa dosiahne dohoda, Čína, Japonsko a Južná Kórea investujú do Severnej Kórey veľké prostriedky.

Trump si povšimol "malú zmenu" v "prístupe" Kim Čong-una po jeho druhej ceste do Číny, ktorá sa uskutočnila v máji. "Nepáči sa mi to," povedal prezident USA, ktorý podľa vlastných slov dúfal, že čínsky prezident Si Ťin-pching je oddaný cieľu denuklearizovať Kórejský polostrov, a nazval ho pokrovým hráčom svetovej triedy. Dodal však, že ho nepotešilo čínske zmierňovanie režimu na hraniciach so Severnou Kóreou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok