Poslancov informovali o hospodárení NBS i o miliardách z cudziny

TA3 TASR
22.5.2018 11:05

Guvernér NBS Jozef Makúch predstavil poslancom správu o vlaňajšom hospodárení Národnej banky Slovenska. Guvernér odpovedal aj na otázku, ako to bolo s 20 miliardami eur, ktoré si u nás uložila nemenovaná zahraničná centrálna banka.

Poslancov informovali o hospodárení NBS i o miliardách z cudziny
SITA/Michal Burza

Zisk 127,7 milióna

Národná banka Slovenska dosiahla v roku 2017 zisk vo výške 127,7 milióna eur. Celkové náklady banky pritom boli takmer 421,1 milióna eur a celkové výnosy predstavovali 548,8 milióna eur.

"Zisk zásadne ovplyvnili výnosy z finančných činností 196,03 milióna eur," uviedla NBS v správe. Čisté prevádzkové náklady tvorili 65,3 milióna eur a čisté náklady na emisiu obeživa a zberateľských mincí 2,98 milióna eur. Do štátneho rozpočtu pritom NBS odviedla zrážkovú daň 28,46 milióna eur z výnosov z tuzemských cenných papierov.

Ďalšie informácie nemohol zverejniť

Uloženie 20 miliárd eur v NBS zahraničnou centrálnou bankou bola podľa guvernéra NBS normálna operácia. "Chápeme túto operáciu ako úplne normálnu, nevidíme v tom, žiadne negatívne riziká, riziko je skôr pozitívne. Táto operácia svojím spôsobom prispela k tomu, že sme vykázali celkom zaujímavý zisk," opísal Makúch v parlamente.

Reagoval tak na otázku poslanca a šéfa strany Spolu Miroslava Beblavého, ktorý sa o túto operáciu zaujímal. Makúch vysvetlil, že prostredníctvom centrálnych bánk sa relevantné finančné subjekty z Európskeho hospodárskeho spoločenstva môžu stať účastníkom platobného systému Target 2, v rámci čoho je v systéme Target 2 otvorený účet.

"NBS je povinná takýto účet otvoriť, pokiaľ tieto subjekty spĺňajú predpoklady určené eurosystémom. Keďže to bola centrálna banka, tie predpoklady samozrejme spĺňala," priblížil Makúch. Išlo podľa jeho slov o centrálnu banku z Európskej únie.

Zostatky na účte Target 2 nie sú podľa guvernéra ničím limitované, čiže je vyložene na zvážení banky, koľko si takto uloží a či si financie uloží na Slovensku, alebo niekde inde. Táto banka si podľa Makúcha v NBS uložila sumu 20 miliárd eur. "Ide o krátkodobú operáciu likviditného typu v rámci platobného styku, ktorou si subjekty bežne riešia otázky likvidity," dodal.
Pokiaľ ide o ďalšie informácie o tejto operácii, NBS podľa Makúcha, vzhľadom na nevyhnutnosť dodržiavania bankového tajomstva, nemôže zverejniť podrobnosti. "Všetko, čo som mohol povedať, som povedal," konštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok