Mimoriadne rokovanie parlamentu o osude Matečnej i o správe ombudsmanky

TA3 SITA
22.5.2018 07:47

Poslanci rokovali najmä o činnosti štátnych orgánov a venovali sa aj správe ombudsmanky Márie Patakyovej. Okrem toho sa popoludní v Národnej rade stretli predstavitelia koaličnej rady. O čom rokovali a na čom sa dohodli, to povedala redaktorka Lenka Ježová.

Pochybné financovanie

Poslancov čaká prerokovanie Správy o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2017, Správa o stave a vývoji finančného trhu za rok 2017, Správa o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky za rok 2017, Správa o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2017, Správa o činnosti verejného ochrancu práv za obdobie roka 2017. Témou je aj Správou komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím aj Správou o činnosti komisára pre deti za obdobie roka 2017.

Predmetom rokovania je tiež návrh na prijatie uznesenia NR SR na vykonanie kontroly hospodárenia v Úrade komisára pre deti Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky. Podnet na kontrolu vyplynul po medializovaní informácií o tom, že úrad komisárky pre deti Viery Tomanovej nezverejňoval faktúry napriek tomu, že mu takáto povinnosť vyplýva zo zákona.

Ešte v januári Denník N prišiel s informáciou, že až po komunikácii s redaktorom denníka úrad začal faktúry na svojej internetovej stránke zverejňovať. Následne z prístupných dokumentov vyplýva nákup dvoch obrazov za 2 600 eur či služobného auta za viac ako 28-tisíc eur. Ako povedala po rokovaní výboru 24. apríla poslankyňa za SaS Natália Blahová, zmluvy, ktoré úrad komisárky zverejnil, hovoria o pochybnom nakladaní s financiami.

Dominujú opozičné návrhy

Medzi poslaneckými návrhmi noviel zákonov sú prevažne opozičné návrhy. Poslanci Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti navrhujú možnosť zriadenia dočasného vyšetrovacieho parlamentného výboru. Preto skupina zákonodarcov na aktuálnu schôdzu parlamentu predkladá návrh novely zákona o rokovacom poriadku NR SR. "Cieľom návrhu zákona je posilnenie kontrolnej funkcie Národnej rady Slovenskej republiky a jej orgánov spočívajúcej v možnosti zriadenia dočasného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou je vyšetrenie vecí verejného záujmu," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe k návrhu novely.

Hnutie Sme rodina chce na Slovensku uzákoniť lobing, do parlamentu preto predložilo návrh zákona o lobingu. Cieľom navrhovanej právnej úpravy je ustanoviť právnu reguláciu lobingu, práva a povinnosti lobistov a verejných činiteľov, ako aj zabezpečiť transparentnosť lobingových aktivít. Lobing ako živnosť bude regulovaný aj v rámci platných ustanovení živnostenského zákona.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná bude čeliť odvolávaniu. Ako zdôvodnila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová zo strany Sloboda a Solidarita, ministerka Matečná je zodpovedná za subvenčné podvody, na základe ktorých boli poskytnuté dotácie na vybetónované plochy ako letiská alebo sídliská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok