V texaskej škole vyčíňal 17-ročný ozbrojenec, zabil desať ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
18.5.2018 17:41

Desať ľudí, väčšinou študentov, zastrelil útočník na strednej škole v texaskom meste Santa Fe. Desať ďalších osôb je zranených. Polícia zatkla aktívneho strelca a takisto druhú podozrivú osobu, obaja sú zadržaní.

Identifikovali strelca

Guvernér Greg Abbott označil streľbu za "jeden z najohavnejších útokov, aké sme v dejinách škôl v Texase kedy videli". Zároveň uviedol, že plánuje uskutočniť diskusie so študentmi, rodičmi, políciou a s majiteľmi zbraní, zamerané na okamžité hľadanie riešení, ktoré by zabránili takýmto tragédiám v budúcnosti.

Predstaviteľ justície identifikoval osobu zadržiavanú vo väzbe za piatkovú streľbu na strednej škole v texaskom meste Santa Fe ako 17-ročného Dimitriosa Pagourtzisa. Okrem neho zadržala i ďalšieho podozrivého študenta školy, ktorého meno zatiaľ polícia nezverejnila.

Žena, ktorá zdvihla telefón na čísle patriacom rodine Pagourtzisovcov, sa odmietla s agentúrou AP rozprávať. Povedala: "Doprajte nám teraz chvíľu pokoja, vďaka." Pagourtzis hráva za juniorský futbalový tím strednej školy v Santa Fe a je členom tanečného súboru pri miestnej gréckej pravoslávnej cirkvi.

Strieľal počas vyučovania

Streľba sa odohrala okolo 08.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), krátko po začiatku vyučovania. Agentúra AP uviedla, že strelec, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, spustil paľbu z brokovnice a revolvera, pričom mal pri sebe i výbušné zariadenia, vrátane molotovho koktailu. Tie sa našli priamo v škole a v jej blízkom okolí, povedal texaský guvernér.

Jedna študentka pre houstonskú televíznu stanicu KTRK do telefónu povedala, že strelec prišiel na jej hodinu umenia a spustil streľbu do žiakov. Študentka dodala, že videla dievča s krvou na nohe, keď triedu evakuovali.

Tretia streľba za posledných 7 dní

Ranených študentov odvážali sanitky do nemocníc. Lekár Safi Madain, šéf jednotky intenzívnej starostlivosti v texaskej nemocnici Clear Lake Regional Medical Center, uviedol, že v jeho zariadení ošetrili osem pacientov zranených pri streľbe a šiestich už prepustili.

Jeden je však stále v kritickom stave a druhý v stabilizovanom stave. Podľa lekára sú zrejme všetci študentmi strednej školy, kde utrpeli strelné poranenia. Ďalšie obete ošetrovali v nemocnici v Galvestone. Lekár David Marshall oznámil, že jeden dospelý muž sa nachádza v kritickom stave. Muž bol postrelený do hornej časti ruky a podstupuje operáciu. Ide o tretiu streľbu na americkej škole za posledných sedem dní a 22. takúto streľbu od začiatku roka, uviedla televízia CNN.

Americký prezident Donald Trump vyjadril smútok a žiaľ nad útokom. Z Bieleho domu ďalej uviedol, že jeho administratíva situáciu podrobne sleduje. "Toto sa v našej krajine deje už príliš dlho. Žialime a vyjadrujeme podporu a lásku každému, koho tento absolútne strašný útok postihol," uviedol Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok