Pre nový festival uzatvoria známu bratislavskú ulicu pre autá

TA3 SITA
18.5.2018 13:10

Pre prvý pouličný festival s názvom Street Festival WhatCity? na Mickiewičke v Bratislave uzavrú v sobotu 19. mája na celý deň Mickiewiczovu ulicu. Podujatie má poukázať na to, ako by miesto, ktoré sa trápi s dopravným preťažením, vyzeralo bez áut a trolejbusov. Namiesto dopravy sa v sobotu Mickiewiczova zaplní stánkami susedských a neziskových organizácií, jedlom a posedením.

Pre nový festival uzatvoria známu bratislavskú ulicu pre autá
TASR

Vjazd na urgentný príjem bude povolený

Ako informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer, počas uzávierky ulice od 7:00 do 23:00 presmerujú autá do okolitých ulíc. "Smerom od mesta prejdú autá cez Radlinského ulicu na Floriánske námestie a pri Avione späť na Americké námestie", uviedla s tým, že v smere do mesta bude obchádzka cez Americké námestie na Májkovu ulicu a potom na Radlinského. "Vjazd vozidiel na urgentný príjem Fakultnej nemocnice bude bezpodmienečne povolený", doplnila hovorkyňa mesta.

Sobotné podujatie od 13:00 do 20:00 prinesie aj kultúrne zážitky, zábavu, objavovanie susedstva, ale aj diskusie o možnej premene tejto lokality. Organizátori pouličného festivalu uvádzajú, že Mickiewička, ako domáci bežne nazývajú Mickiewiczovu ulicu, tvorí prirodzené pešie pokračovanie korza Obchodnej ulice. "Túto úlohu však nemôže plniť pre extrémne rušnú dopravu. Krátkou, 300-metrovou ulicou denne prejde okolo päťtisíc áut, v dopravnej špičke je to vyše 800 áut za hodinu. Ulica slúži najmä ako tranzitná, až 90 percent dopravy tvoria autá", pripomínajú.

Prídu aj experti na dopravu z Prahy a Budapešti

Mickiewiczovu ulici charakterizujú obmedzený pohyb chodcov pre hustú dopravu, nebezpečný priechod i úzke chodníky. Návštevníci festivalu sa budú môcť porozprávať s odborníkmi na mestskú správu, verejné priestory i s obyvateľmi Mickiewiczovej. Na ulicu prídu aj experti na dopravu z Prahy a Budapešti či zástupcovia nevidiacich. Pripravené sú aj minifutbalový turnaj, diskotéka na kolieskových korčuliach a nebudú chýbať ani koncerty. Organizátormi podujatia sú občianske združenie Punkt, ktoré organizuje Dobrý trh a ITB Development.

Ako ďalej Onufer dodala, trolejbusová zastávka na Mickiewiczovej ulici bude počas podujatia uzavretá. Linky č. 207 a 208 budú prevádzkované na iných trasách. Linka č. 207 bude jazdiť cez Ulicu 29. augusta a Mlynské Nivy. Linka č. 208 cestujúcich odvezie po Radlinského ulici a pred Avionom odbočí na Americké námestie. "Pred lekárskou fakultou bude mať náhradnú dočasnú zastávku. V opačnom smere bude jazdiť linka po pôvodnej trase až na Americké námestie, kde využije svoju pôvodnú zastávku", spomenula Onufer s tým, že potom trolejbus odbočí na Špitálsku a v križovatke s Ulicou 29. augusta odbočí doprava. Tam sa napojí sa na svoju pôvodnú trasu za križovatkou s Mickiewiczovou ulicou. "Uzávierka ulice neovplyvní linky nočných spojov, pešiu ani cyklistickú dopravu", uzavrela hovorkyňa hlavného mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok