Stratili sme 151 miliárd, stačilo, reagoval Trump na kritiku z EÚ

TA3 TASR
18.5.2018 10:14

Americký prezident Donald Trump reagoval vo štvrtok na kritiku zo strany predsedu Európskej rady Donalda Tuska o tom, že je nespoľahlivým partnerom. Novinárom v Bielom dome povedal, že Európska únia je "hrozná" voči USA ohľadom obchodu a že mu "môžu akokoľvek nadávať". Sme a musíme zostať jednotní, odkázal zo Sofie slovenský premiér.

Stratili sme 151 miliárd, stačilo, reagoval Trump na kritiku z EÚ
SITA/AP

Európa si musí pomôcť sama

Počas stretnutia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom sa venoval otázke reportéra o nedávnom Tuskovom výroku, že s ohľadom na posledné rozhodnutia prezidenta USA "by si niekto dokonca mohol pomyslieť: Kto potrebuje nepriateľov, keď už máme takýchto priateľov?". Tusk sa tiež vyjadril v zmysle, že vďaka Trumpovi si Európa uvedomila, že si musí pomôcť sama.

"Stratili sme 151 miliárd dolárov obchodovaním s Európskou úniou. Takže mi môžu akokoľvek nadávať a ja keby som bol na ich mieste, tiež by som si nadával, pretože toto sa už diať dlhšie nebude," uviedol Trump. Dodal, že Tuska a predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera pozná veľmi dobre a novinárom povedal: "Pozdravte Jeana Clauda."

Zvýšenie výdavkov na obranu

Európska únia má nevyriešené problémy s americkou vládou, ktorá odstúpila od jadrovej dohody s Iránom a 28 člennému bloku sa vyhráža uvalením vysokých ciel na dovoz európskej ocele a hliníka. Šéf Bieleho domu tiež vyhlásil, že niektorí členovia NATO neprispievajú plne pre Alianciu a v tejto súvislosti spomenul Nemecko. S takými krajinami sa bude treba podľa neho "zaoberať". Uviedol, že Nemecko "neprispieva tak, ako by malo prispievať, a je to veľký príjemca".

Trump dlhodobo presviedča spojencov z NATO, aby zvyšovali výdavky na obranu, a Stoltenberg ho za túto snahu ocenil. "Vplýva to na spojencov, pretože teraz všetci spojenci zvyšujú výdavky na obranu. Žiadni spojenci neznižujú svoje rozpočty," konštatoval generálny tajomník NATO podľa agentúry Reuters.

Jednota ako jediný recept

V otázke obchodných vzťahov s USA, ktoré sú momentálne narušené, majú členské štáty EÚ podľa slovenského premiéra Petra Pellegriniho jednotný postoj. Práve dodržanie absolútnej jednoty všetkých krajín EÚ je podľa neho základným riešením tejto problematiky. "To je jediný možný recept, aby sme sa nedali nejakým spôsobom rozdeliť individuálnymi rokovaniami, ktoré by mohli spôsobiť stratu jednoty," uviedol po neformálnom summite v bulharskej Sofii.

Únia je podľa Pellegriniho vo vzťahu k Spojeným štátom pripravená na dva scenáre. "Ak USA prijmú rozhodnutie o trvalej výnimke pre EÚ, EÚ je pripravená iniciovať rozhovory na prehĺbenie nášho vzťahu v energetike, najmä v oblasti dovozu tekutého alebo skvapalneného plynu zo Spojených štátov," priblížil. Zároveň sme podľa neho pripravení na spoluprácu pri dobrovoľnej regulácii či na spoločné úsilie o reformu Svetovej obchodnej organizácie, s cieľom zrovnoprávniť podmienky a nájsť riešenia na odblokovanie nominácií do odvolacích orgánov tejto organizácie.


EÚ je ďalej pripravená na rozhovory o zlepšení recipročného prístupu na trh pre priemyselné výrobky, vrátane automobilov. "To znamená, ak USA prijmú rozhodnutie o trvalej výnimke, EÚ je pripravená rokovať o recipročných opatreniach. Veľmi jednoducho a laicky povedané o znížení nejakých konkrétnych teraz existujúcich ciel na priemyselné výrobky alebo automobily, ktoré by mohli byť dovážané na priemyselné trhy z USA," doplnil Pellegrini. Naopak je podľa neho jasné, že tieto rozhovory sa nebudú týkať oblasti poľnohospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok