Matečná vie, kedy bude čeliť odvolávaniu. Danko zvoláva schôdzu

TA3 TASR
18.5.2018 09:52

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie vo štvrtok 24. mája od 9.00 h. Na tento termín zvolá mimoriadnu schôdzu Národnej rady predseda parlamentu Andrej Danko. Potvrdil to Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Zodpovedná za subvenčné podvody?

Návrh na odvolanie Matečnej podali opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina vo štvrtok podvečer. Predseda parlamentu musel zvolať plénum do siedmich kalendárnych dní od podania návrhu. Na odvolanie Matečnej z postu ministerky pôdohospodárstva však opozícia nemá dostatok hlasov.

Predstavitelia opozície Matečnej vyčítajú, že v tejto funkcii, ale aj v tej predošlej ako šéfka Slovenského pozemkového fondu, mnohonásobne zlyhala. Pripomínajú okrem iného aj problémy s kradnutím pôdy farmárom, na ktorej roky hospodárili, tiež krádeže úrody poľnohospodárom a fyzické útoky na nich.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS na tlačovej konferencii vyhlásila, že Matečná je zodpovedná za subvenčné podvody na základe ktorých boli poskytnuté agrodotácie na vybetónované plochy, za neoprávnené vyplácanie platieb na cudzie pozemky, je zodpovedná za poskytovanie dotácií výpalníkom a rôznym organizovaným skupinám, je zodpovedná za likvidáciu viacerých samostatne hospodáriacich roľníkov, je zodpovedná za to, že podporovala podvodné praktiky ešte aj ako šéfka Slovenského pozemkového fondu a napokon nesie plnú vinu za krízu v agrorezorte, lebo je neoddeliteľnou súčasťou agrochobotnice. "Preto sa voči nej pokúsime vyvodiť politickú zodpovednosť," avizovala s dôvetkom, že opozícia bude žiadať aj vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti za všetky kauzy.

SNS na ceste, po ktorej išiel Smer

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová zdôraznila, že pôda je základným zdrojom našej krajiny. "Chceme, aby sme mali v obchodoch viac slovenských potravín, aby sa naše poľnohospodárstvo rozvíjalo, aby ľudia z vidieka neutekali a aby mal kto obrábať pôdu. Pokiaľ však budeme prenajímať pôdu a dávať peniaze rôznym špekulantom, ktorí sa chcú iba bezprácne dostať k dotáciám, nikdy sa nám to nepodarí," myslí si.

Podľa jej slov Matečná sa pri mnohých problémoch vyhovára na svojho predchodcu Ľubomíra Jahnátka. "Avšak podľa informácií, ktoré sme o situácií v poľnohospodárstve, o rozdeľovaní dotácií a o rôznych kauzách priniesli v posledných týždňoch, vidíme, že SNS ide presne po tej istej ceste, ako šiel pred ňou Smer-SD," odkázala Remišová, ktorá sa obáva, že pod vedením ministerky Matečnej sa v poľnohospodárstve dopredu nepohneme.

Líder Sme rodina Boris Kollár tvrdí, že sú štandardní politici, ktorí pracujú pre seba a svojich vyvolených a na obyčajných ľudí kašlú. "Farmári a zamestnanci na poliach nedostávajú výplaty, sú okrádaní o pôdu a dotácie a keď sa ohradia, zbijú ich. Vládne tu štátna mafia. Štandardní politici vytvorili vysoko organizovanú štátnu mafiu," podčiarkol a doplnil, že ak to chceme zmeniť, títo ľudia musia konečne niesť trestnoprávnu zodpovednosť.

Zastal sa jej premiér i šéf parlamentu

Matečná, ktorú kritizoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, obvinenia odmieta. Zároveň oznámila, že zmluvy vo výzve na eurofondové podpory investícií do vytvárania a rozvoja nepoľnohospodárskych činností budú znovu prehodnotené.

V konaní opozície vidí politikárčenie, ktoré odmieta. Ministerky sa nedávno zastal aj premiér Peter Pellegrini a šéf SNS a parlamentu Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok