Lotyši potrápili Švédov, Švajčiari prekvapili víťazstvom nad Fínmi

TA3 TASR
18.5.2018 00:45

Hokejisti Švédska splnili úlohu favorita a vo štvrťfinálovom zápase na MS v Dánsku zdolali Lotyšsko 3:2. Švajčiarski hokejisti sa zase postarali na MS v Dánsku o prekvapenie, keď otočili štvrtkový štvrťfinálový súboj v Herningu a zvíťazili nad favorizovaným Fínskom 3:2.

Lotyši potrápili Švédov, Švajčiari prekvapili víťazstvom nad Fínmi
SITA/AP

Na súpera sa pripravili

Na víťazstvo sa Švédi nečakane nadreli a rozhodli o ňom až v tretej tretine. Obranca Oliver Ekman-Larsson strelil víťazný gól v 47. minúte. Švédi sa v sobotnom semifinále v Kodani stretnú s tímom USA, ktorý vo štvrťfinále zdolal Česko 3:2. Pre Lotyšov sa šampionát skončil.

Podľa "papierových" predpokladov mal byť tento duel v réžii Švédov, no Lotyši od úvodu dokazovali, že sa na favorita zodpovedne pripravili. Švédi mali v prvej časti puk častejšie na hokejkách, ale Lotyši s nimi držali krok a nepúšťali ich na dostrel Merzlikinšovej bránky. Prvá tretina priniesla celkovo iba 7 striel (4:3 v prospech Švédska), ale žiadnu vyloženú šancu.

Najlepšia obrana je útok

Lotyši ani po prestávke neupustili z dodržiavania hernej disciplíny a naďalej držali súpera mimo nebezpečných pozícií. Pribudlo však streleckých pokusov aj šancí na oboch stranách. V 27. minúte išli Švédi do vedenia, keď Forsberg využil zakrytý výhľad Merzlikinša. Ani tento moment však neznamenal zlomenie odporu húževnatých Lotyšov, naopak, Blugers v protiútoku v 32. minúte prekvapil Nilssona - 1:1. Lotyši mali v 34. minúte ideálnu možnosť ísť do vedenia, ale v takmer dvojminútovej presilovke o dvoch hráčov neskórovali.

Švédi dosiahli dôležitý gól na 2:1 už v úvode tretej časti. V 42. minúte Arvidsson trafil puk vo vzduchu ideálne a Merzlikinš nestačil zareagovať. Tento moment pomohol "trom korunkám", Lotyši mali problémy čeliť ich ofenzíve. V 47. minúte Merzlikinš neskrotil puk, ten sa v neprehľadnej situácii dostal pred Ekman-Larssona, ktorý upravil na 3:1. Lotyši však v 51. minúte znížili zásluhou Balcersa, ktorý nenápadnou strelou z väčšej vzdialenosti prekvapil Nilssona - 3:2. Švédi sa sústredili na udržanie si tesného náskoku, no podľa hesla najlepšia obrana je útok. Viackrát zomkli súpera v obrannom pásme a tesné víťazstvo si udržali aj po hre Lotyšov so šiestimi hráčmi v závere zápasu.

Skóre otvorili severania

Fíni viedli v Jyske Bank Boxen od 8. minúty po góle obrancu Markusa Nutivaaru. Korčuliarsky aj strelecky mali navrch a dlho nič nenasvedčovalo, že by sa mohlo zrodiť prekvapenie. Švajčiari však za nepriaznivého stavu neprestávali veriť, stále viac zamestnávali Harriho Säteriho vo fínskej bránke a v druhej tretine sa im podaril dokonalý obrat, keď v priebehu troch minút a 55 sekúnd zasadili súperovi tri gólové údery. Severania dokázali v tretej časti už len znížiť zásluhou Mikku Rantanena. "Helvéti" postúpili medzi najlepšie kvarteto na MS prvýkrát od roku 2013, keď v Štokholme získali striebro.

Fíni v úvode zamestnávali súpera vírivým pohybom a neúnavnými kombináciami, z čoho rezultovali strely zo zaujímavých pozícií. Postupne sa však osmelili aj Švajčiari. Tí dokázali chvíľami zatlačiť favorita a brankár Säteri musel ukázať svoje umenie pri strelách Corviho či Mosera. Skóre otvorili severania v 8. minúte, po akcii dvoch obrancov sa presadil strelou z prvej Nutivaara. Ďalšie sľubné možnosti nevyužili Granlund či Teräväinen.

"Suomi" hýrili pohybom aj v úvode druhej tretine, no cez zhustenú obranu sa nedostávali do nebezpečnejšej koncovky. Švajčiari zacítili svoju šancu. Nebezpečná bola štipľavá strela Müllera s dorážkou Meiera, ako i Corviho delovka, v oboch prípadoch zakročil pozorný Säteri. Už to predznamenalo ofenzívu "Helvétov" ústiacu v dokonalý obrat.

Zabúdali na zadné vrátka

V polovici stretnutia gólovo zavelil prvý švajčiarsky útok - Niederreiter vyzvŕtal niekoľkých protihráčov, vyzval Fialu a po jeho neúspešnom zakončení na dvakrát dotlačil puk do siete Corvi. O tri minúty neskôr prestrelil Säteriho pomedzi betóny Vermin a smrtiacu štvorminútovku zavŕšil Hofmann, ktorý dorazil do siete puk po strele Mosera. Z vedenia 1:0 bolo razom 1:3 a Fíni sa len ťažko spamätávali zo šoku.

V tretej časti severania zatlačili súpera, veľkú šancu zahodil Savinainen. Pri enormnej snahe vyrovnať však zabúdali na zadné vrátka, štvrtý gól mohol z nájazdu pridať Meier, ale Säteri zachránil svoj tím. Fíni využili vylúčenie Foru na 2+2 minúty, ktorý vysokou hokejkou zakrvavil tvár súpera, v presilovke po kombinácii na jeden dotyk znížil Rantanen. Vyrovnanie mal na hokejke Jormakka, ale skvelý Genoni odolal. Švajčiari už v závere s vypätím všetkých síl tesný náskok ubránili, Fínom nepomohla ani power play bez brankára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok