Slováci zdolali Švajčiarsko a získavajú ďalšie tri body

TASR
13.5.2012 21:26

Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Švajčiarmi 1:0. Ján Laco slovenským hráčom zápasu.

Slováci zdolali Švajčiarsko a získavajú ďalšie tri body
CTK

Slovenskí hokejisti zvíťazili v nedeľu v predposlednom súboji základnej fázy na 76. majstrovstvách sveta nad Švajčiarskom tesne 1:0 a výrazne sa priblížili postupu do štvrťfinále. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka majú v helsinskej A-skupine na konte už 12 bodov a na istotu miestenky vo vyraďovačke potrebujú v utorok o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) uhrať proti Francúzsku aspoň bod. Aj to len v prípade, že hráči "galského kohúta" naplno zabodujú v pondelok proti Bielorusku, v opačnom prípade by sa Slováci z postupu tešili o deň skôr. Švajčiari uzavrú boje v helsinskej skupine o štyri hodiny neskôr proti už istým postupujúcim Američanom.
Misky váh v opatrnom súboji naklonil na slovenskú stranu v 19. minúte gól Tomáša Tatara. Aj v ďalšom priebehu sa hral veľmi vyrovnaný hokej, pričom väčšie šance si vypracovali "Helvéti". Stupňovali tlak a o vyrovnanie sa snažili až do posledných sekúnd. Výborný brankár Ján Laco však viackrát podržal svojich spoluhráčov. Realizačnému tímu narobili starosti zranenia Marcela Hossu a Dominika Graňáka. Obaja skončil na vyšetreniach v nemocnici s poranenými rukami.

A-skupina:

Švajčiarsko - Slovensko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 19. Tatar (Mikúš). Rozhodcovia: Lewis (Kan.), Patafie (USA) - Puolakka (Fín.), Schrader (Nem.), striedania a zmeny v zostave: SR od 5. minúty bez Graňáka, od 24. Haščák za Hossu, vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 4257 divákov.

Švajčiarsko:
Berra - Blindenbacher, Streit, Furrer, Sbisa, Du Bois, Josi, Seger, von Gunten - Brunner, Ambühl, Wick - Bieber, Trachsler, Plüss - Rüthemann, Monnet, Niederreiter - Hollenstein, Romy

SR:
Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Bartovič, Bližňák, Hossa - Haščák

Zápasu nemal v úvode náboj, oba tímy hrali zo zatiahnutých obrán a ani jeden nechcel riskovať. Prvú tutovku si vypracovali Švajčiari v 5. minúte. Hollenstein prihral pred bránku Brunnerovi, no jeho strelu zázračne zlikvidoval Laco. Slovenská odpoveď prišla z hokejky Tatara, ale jeho strela z uhla nenarobila Berrovi žiadne problémy. Vůjtekovi zverenci hrali od 5. minúty bez Graňáka, ktorý sa po strete so súperovým hráčom zranil a musel na vyšetrenie do nemocnice. Vzruch na tribúny priniesla opäť až 15. minúta, keď sa Slováci rútili traja na jedného obrancu. Tatar zatiahol puk do pásma, no príliš dlho váhal s prihrávkou a tak z gólovej príležitosti nebolo nič. V závere tretiny sa ale gólu dočkali a opäť sa presadila Mikúšova formácia. Jej center spoza bránky výborne z prvej nahral Tatarovi a ten umiestnil puk do odkrytej časti Berrovej siete - 1:0.

Druhú tretinu začali Slováci v početnej výhode, no šance si nevypracovali. Na druhej strane napálil Monnet z uhla žŕdku. V 27. minúte prišla šikovná spolupráca prvého švajčiarskeho útoku a Laco opäť zachránil po strele Brunnera. "Helvéti" poriadne pritvrdili a Slováci prišli po Graňákovi aj o Hossu, ktorý odišiel do nemocnice so zranenou pravou rukou. V 31. minúte unikli Bartovič s Haščákom, po ich akcii však Bližňák neuveriteľne netrafil prázdnu bránku. Evidentný faul na Hudáčka v čistej šanci rozhodcovia nepotrestali, no vzápätí odpískali hraničný zákrok Šatana a Švajčiari hrali od 32. minúty presilovku. Vypracovali si len jednu možnosť, keď tečovaná strela minula žŕdku Lacovej bránky iba o centimetre.

Tretia tretina sa niesla v znamení snahy Švajčiarov o vyrovnanie. Ich otvorená obrana však umožnila Slovákom zakladať nebezpečné brejky a tak si obaja brankári museli dávať neustále pozor. Švajčiari zahodili niekoľko gólových tutoviek a tak sa z tesného jednogólového víťazstva radovali Slováci.

Sean Simpson (tréner Švajčiarska):

"Po sklamaní v nedeľňajšom dueli s Francúzskom sme veľmi dobre zareagovali, náš výkon bol úplne iný. Bol to z oboch strán náročný zápas. Slováci hrali skvele v defenzíve, kde nám nič nedarovali. Ich brankár bol vynikajúci, chytal skvele. Snažili sme sa o čo najlepší výkon, ten sme podali, ale na víťazstvo to nestačilo. Sme opäť sklamaní."

Tomáš Kopecký (útočník SR):

"Bol to psychicky i fyzicky náročný zápas. Povedal by som, že ešte náročnejší ako s Kazachstanom. Chvalabohu, že zajtra máme deň voľna. Dlho sme viedli 1:0, psychike nepridávalo, že sa nám zranili dvaja hráči. V poslednej dvadsaťminútovke sme hrali výborne. Pred šampionátom som ani nevedel, kto je Janko Laco. Klobúk dole pred tým, čo predvádza. Je náš najlepší hráč. Ak on 'pochytá' šance súpera, tak mi to už nejako doklepeme k víťazstvu."

Andrej Sekera (obranca SR):

"Rozbili sme ich 1:0... Dnes nás podržal brankár, Janko bol vynikajúci. Bol to ťažký zápas, Švajčiari veľmi dobre korčuľovali. Sme radi, že sme vyhrali. Každé jedno striedanie bolo náročné, celý zápas bol veľmi ťažký. Sme však radi, že sme vyhrali ďalší súboj. Teraz sa musíme pripraviť na ďalší duel. Každý tím v tejto kategórii vie hrať hokej a je veľmi dobrý."

Viac informácií o Majstrovstvách sveta v hokeji sa dozviete na našej podstránke MS 2012

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok