KĽDR zrušila stretnutie s Juhom, otázny je aj summit s Trumpom

TA3 TASR SITA
15.5.2018 22:19

Komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika náhle vyhlásila, že ruší schôdzku vysokopostavených predstaviteľov Severnej a Južnej Kórey a zvažuje aj zrušenie summitu so Spojenými štátmi, ktorý sa mal uskutočniť v Singapure.

Nečakaný zvrat

Dôvodom je konanie dvojtýždňového spoločného vojenského cvičenia armád Južnej Kórey a Spojených štátov. Informovali o tom juhokórejské médiá s odvolaním sa na správu, ktorú vydala Kórejská ústredná tlačová agentúra, oficiálny tlačový orgán severokórejského režimu.

Ide o prekvapivý zvrat, keďže Pchjongjang už od februárovej zimnej olympiády v Južnej Kórei vysielal množstvo pozitívnych signálov smerom k Južnej Kórei aj Spojeným štátom, navyše informoval o najnovších podrobnostiach plánovaného odstavenia a likvidácie svojho komplexu na testovanie jadrových zbraní.

Pre USA sa nič nemení

Spojené štáty oznámili, že pokračujú v plánoch na stretnutie prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová uviedla, že USA nedostali priamo od Pchjongjangu či Soulu žiadnu správu, že by sa niečo zmenilo.

Vyjadrenie hovorkyne nasledovalo krátko po tom, čo juhokórejská tlačová agentúra Jonhap informovala, že Severná Kórea sa vyhráža zrušením summitu oboch lídrov z dôvodu pokračujúcich spoločných vojenských cvičení USA a Južnej Kórey.

Provokácia v čase utužovania vzťahov

Pchjongjang z toho istého dôvodu už zrušil ďalšie kolo medzikórejských rozhovorov na vysokej úrovni. Podľa slov hovorkyne Nauertovej Kim Čong-un predtým naznačil, že chápe potrebu a účel toho, že USA pokračujú vo svojich dlho plánovaných spoločných cvičení s Južnou Kóreou.

Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey mali diskutovať o následných opatreniach v súvislosti s dohodami, ktoré ich lídri uzavreli v apríli na historickom medzikórejskom summite. Medzitým zrušené stretnutie sa malo konať na južnej strane pohraničnej dediny Pchanmundžom (tzv. Dedinka prímeria) v demilitarizovanej zóne Kórejského polostrova. Severokórejská tlačová agentúra uviedla, že manévre juhokórejských a amerických vzdušných síl s názvom Maximum Thunder sú nácvikom invázie do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a provokáciou v čase utužovania medzikórejských vzťahov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok