CDU utrpela tvrdú porážku v Severnom Porýní-Vestfálsku.

TA3, SITA
13.5.2012 15:37

Malé nemecké voľby. Aj tak je vnímaný maratón krajinských volieb, ktorý dnes pokračuje v najľudnatejšej spolkovej krajine Severnom Porýní-Vestfálsku. Podľa predvolebných prieskumov by mali triumfovať sociálni demokrati.

Voľby v najväčšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko napokon v súlade s očakávaniami jednoznačne vyhrali socialisti, ktorí porazili kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej. Vyplýva to z prvých povolebných odhadov celoštátnych televíznych staníc ARD a ZDF. Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) získala 38 až 39 percent hlasov a bude tak môcť vytvoriť vládu so Zelenými, ktorí podobne ako v roku 2010 oslovili asi 12 percent voličov. Merkelovej Kresťanskodemokratickej únii (CDU) dalo pritom hlas len asi 26 percent obyvateľov, čo médiá už stihli označiť za "katastrofu". Nedarilo sa ani jej koaličnému partnerovi FDP, ktorému predpovedajú asi 8-percentný zisk.

Severné Porýnie-Vestfálsko zohráva v Nemecku významnú úlohu nielen pre silné hospodárske, ale aj politické postavenie. Práve volebná porážka v takmer 18-miliónovej spolkovej krajine spred siedmich rokov viedla k strate premiérskeho postu sociálneho demokrata Gerharda Schrödera, ktorý po prehre v Severnom Porýnii-Vestfálsku zvolal celonárodné predčasné voľby a po vytvorení veľkej koalície CDU-SPD svoje miesto prepustil Angele Merkelovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok