Desiatky mŕtvych, stovky zranených. Počas protestov v Gaze tečie krv

TA3 TASR
14.5.2018 14:03

Na najmenej 52 stúpol počet obetí v radoch Palestínčanov, ktorí prišli o život v dôsledku streľby izraelskej armády na hraniciach s pásmom Gazy. Medzi obeťami je aj 14-ročný chlapec. Stovky ľudí utrpeli zranenia, medzi nimi aj jeden novinár.

Podľa izraelskej armády boli traja Palestínčania zabití, keď sa snažili umiestniť pri pohraničnom plote výbušné zariadenie. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35.000 Palestínčanov, uviedla armáda s tým, že demonštranti hádžu na vojakov zápalné bomby, kamene a iné predmety. Pri ostrej izraelskej streľbe utrpelo zranenia približne 500 Palestínčanov.

Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme. Izrael varoval obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život.

Izrael "zasiahne proti akémukoľvek pokusu o poškodenie bezpečnostného plota alebo proti pokusom o ohrozenie zdravia príslušníkov izraelských ozbrojených síl," uvádza sa na letákoch, ktoré nad pásmom Gazy zhadzovali lietadlá izraelských vzdušných síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok