Suverén F1 Hamilton ovládol ďalší pretek Veľkej ceny Španielska

TA3 TASR
13.5.2018 20:56

Brit Lewis Hamilton sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Španielska, piatych pretekov seriálu F1. Na Mercedese zvíťazil spôsobom štart-cieľ, keď nadviazal na prvenstvo v kvalifikácii a pred konkurentmi si od začiatku držal dostatočný odstup. Na druhom mieste prišiel do cieľa jeho tímový kolega Valtteri Bottas z Fínska, tretí skončil Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull.

Pre štvornásobného majstra sveta to bolo 64. víťazstvo v kariére a druhé v sezóne, predtým triumfoval aj na VC Azerbajdžanu. Zároveň si upevnil prvú priečku v priebežnom hodnotení. Seriál F1 bude pokračovať ďalšími pretekmi o dva týždne v nedeľu 27. mája v Monaku.

Bezprostredne po štarte si Hamilton udržal prvú priečku, za ním Vettel predstihol Bottasa. Grosjean stratil v druhej zákrute kontrolu nad vozidlom, pretočil sa priamo na trati a po kolízii s Gaslym a Hülkenbergom všetci traja skončili. Následná prítomnosť bezpečnostného vozidla trvala do 6. kola. Líder Hamilton postupne zvyšoval svoj náskok pred Vettelom a poradie na prvých miestach Hamilton - Vettel - Bottas sa zachovalo aj po prezúvaní v boxoch.

V 25. kole sa Räikkönen prepadol až na 8. miesto pre technické problémy a po následnej návšteve boxov sa už na trať nevrátil. Verstappen jazdil na 3. mieste, v 43. kole si však skomplikoval situáciu, keď si pri predbiehaní pomalšieho Strolla poškodil predné krídlo. Aj tak sa však udržiaval pred štvrtým Vettelom. Ten v Španielsku nedokázal dostatočne konkurovať najlepším a Verstappen si pred Nemcom udržal tretie miesto. Mercedesy Hamiltona a Bottasa si bez problémov a s výraznými odstupmi držali prvé dve priečky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok