ČSSD nesúhlasí s podporou komunistov, nechali to na Babiša

TA3 TASR
13.5.2018 19:02

Česká strana sociálnodemokratická sa dištancuje od podpory, ktorú by ich koalícia s hnutím ANO mala získať od komunistov.

ČSSD nesúhlasí s podporou komunistov, nechali to na Babiša
SITA/AP

Je to vecou premiéra

Po tom, ako predseda ČSSD Jan Hamáček povedal, že programové rokovanie s komunistickou stranou je výhradne vecou premiéra v demisii Andreja Babiša, podpredseda ČSSD Martin Netolický dodal, že medzi sociálnou demokraciou a KSČM nevznikne ani žiadna dohoda, zhrnul portál spravodajskej televízie ČT24.

ČSSD síce od zvolenia nového vedenia rokuje s hnutím ANO o vytvorení menšinovej vlády, od začiatku je však jasné, že takáto koalícia bude pri hlasovaní o dôvere potrebovať podporu ešte od niekoho. Podporu má zabezpečiť práve komunistická strana, ktorá ako jediná je súčasne ochotná tolerovať predsedu ANO Andreja Babiša v premiérskom kresle a účasť ČSSD vo vláde. Sociálni demokrati však kladú všetku zodpovednosť za rokovania s KSČM na Babiša a jeho hnutie.

Konečné slovo chcú mať komunisti

"Podporu pre menšinovú vládu ČSSD a hnutia ANO, pokiaľ vznikne, by mal zabezpečiť hlavný partner, ktorý vyhral voľby, to znamená Andrej Babiš. Ten by mal tú dohodu podpísať. Takže Andrej Babiš nech rokuje s komunistami," povedal podpredseda ČSSD Netolický. Dodal, že jediná dohoda, ktorú ČSSD podpíše, bude tá s ANO.

Pokiaľ ide o zostavovanie koalície je aktuálne ťah na strane ČSSD. Predsedníctvo ANO totiž koaličnú dohodu už schválilo a sociálni demokrati o nej usporiadajú referendum. Hlasovanie sa uskutoční na prelome mája a júna s tým, že výsledky by mali byť známe 15. júna. Až potom chcú svoje konečné slovo o podpore koalícii povedať komunisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok