Severná Kórea vyhlásila, že demontuje svoju jadrovú testovaciu lokalitu

TA3 TASR
12.5.2018 16:23

Severná Kórea v sobotu vyhlásila, že do dvoch týždňov demontuje svoju jadrovú testovaciu lokalitu. Má sa tak stať 23.-25. mája, informovali agentúry AP a DPA s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Slávnostný začiatok rozoberania komplexu Pchunggje budú môcť sledovať aj zahraniční novinári z piatich krajín - Británie, Číny, Južnej Kórey, Ruska a USA. Všetky tunely jadrového testovacieho komplexu, nachádzajúceho sa na severovýchode krajiny, budú zničené výbuchom, odstránia sa tiež pozorovacie a výskumné zariadenia a strážne objekty. Plány severokórejského vodcu Kim Čong-una uzavrieť tento komplex zverejnil Pchjongjang pred jeho historickým stretnutím s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v apríli.

 

V danom čase KCNA informovala, že "Severná Kórea od 21. apríla zastaví jadrové skúšky a odpaľovanie medzikontinentálnych balistických striel". Americký prezident Donald Trump vo štvrtok potvrdil, že vysoko medializovaný summit s Kim Čong-unom sa uskutoční 12. júna v Singapure. "Obaja sa pokúsime o veľmi mimoriadny moment pre svetový mier", napísal Trump na Twitteri. Donedávna obaja lídri na seba slovne útočili osobnými invektívami a hrozbami, čo zvyšovalo napätie ohľadom jadrového programu KĽDR.

Ešte vlani v novembri Severná Kórea vyhlasovala, že vyvinula strely, ktoré sú schopné zasiahnuť "celú pevninu USA". Vzťahy Washingtonu a Pchjongjangu sa však v uplynulom čase začali zlepšovať. Ďalším dôkazom toho bolo vo štvrtok prepustenie troch amerických mužov väznených v KĽDR a ich návrat do USA. Rezort diplomacie KĽDR v sobotu oznámil, že krajina je odhodlaná "podporovať úzke kontakty a dialóg so susednými štátmi a medzinárodným spoločenstvom so zámerom zabezpečiť mier a stabilitu na Kórejskom polostrove a vo svete".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok