Záujem o Hawkingov pohreb je veľký, vyhlásili žrebovanie

TA3 TASR
11.5.2018 06:45

Tisíce ľudí sa už stihli prihlásiť do žrebovania o lístky na obrad, pri ktorom v júni uložia do zeme vo Westminsterskom opátstve urnu s popolom nedávno zosnulého britského teoretického fyzika Stephena Hawkinga.

Záujem o Hawkingov pohreb je veľký, vyhlásili žrebovanie
SITA/AP

Účasť na pohrebe svetoznámeho fyzika sa len v stredu rozhodla jeho rodina umožniť tisícke vybraných šťastlivcov, pripomenula agentúra DPA. Nadácia Stephena Hawkinga zriadila v tejto súvislosti webstránku www.stephenhawkinginterment.com, kde sa môžu záujemcovia o lístky do 15. mája zaregistrovať po vyplnení osobného formulára.

"Teší nás, že sme sa stretli s takýmto ohlasom," uviedla SHF na Facebooku a pod svojím príspevkom zverejnila odkaz na správu spravodajskej stanice BBC, v ktorej sa hovorí o tom, že do žrebovania sa zaregistrovalo už 12.000 ľudí z dovedna 50 krajín.

Hawkingov popol uložia 15. júna medzi hroby Isaaca Newtona a Charlesa Darwina. Posledná rozlúčka s týmto vedcom, ktorý zomrel 14. marca vo veku 76 rokov, sa konala 31. marca v univerzitnom kostole v meste Cambridge, kde dlhodobo pôsobil. Jeho poslednú vedeckú štúdiu, ktorú napísal s belgickým fyzikom Thomasom Hertogom, nedávno publikovali v odbornom časopise Journal of High Energy Physics.

Hawking patril k najvýznamnejším svetovým odborníkom na gravitáciu a čierne diery. Následkom svojej choroby, amyotrofickej laterálnej sklerózy, bol väčšinu života odkázaný na invalidný vozík a komunikovanie prostredníctvom počítača. V roku 1988 vydal knihu s názvom "Stručná história času", z ktorej sa predalo desať miliónov výtlačkov a bola preložená do 40 rozličných jazykov sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok