SaS chce zrušiť trestný čin a rozviazať vyšetrovateľom ruky

TA3 SITA
10.5.2018 12:29

Vypustiť trestný čin ohovárania z Trestného zákona navrhuje opozičná strana Sloboda a Solidarita. Ako uviedol na tlačovej besede poslanec Jozef Rajtár, dôvodom navrhovanej zmeny je odbremeniť trestné súdy od agendy súvisiacej s trestnými činmi ohovárania.

SaS chce zrušiť trestný čin a rozviazať vyšetrovateľom ruky
TASR

Podľa SaS by sa tieto spory mali riešiť v civilnom sporovom konaní a nie zahlcovať nimi orgány činné v trestnom konaní. SaS tento návrh predkladá ako pozmeňovací návrh k vládnemu návrhu novely Trestného zákona.

"Trestný čin ohovárania sa totiž stal nástrojom politickej moci, má to odstrašujúci účinok voči investigatívnym novinárom, aby nepísali fakty vo verejnom záujme", uviedol Rajtár s tým, že sa prenasledujú novinári, ktorí píšu o kauzách, o rozkrádaní štátu. Ako príklad uviedol niektorých potrestaných alebo prenasledovaných novinárov. Rajtár pripomenul, že Slovensko kleslo o desať miest v rebríčku slobody tlače a novinári nemajú inštitúciu, ktorá by ich chránila.

"Potrebujeme slobodu slova a toto je zásadný krok, aby sme tu mali slobodu slova, aby sa novinári nebáli písať aj o hrôzostrašných faktoch", dodal Rajtár. Podľa neho vďaka návrhu rozviažu vyšetrovateľom ruky a nebudú zahlcovaní podnetmi za ohováranie a budú mať čas sa venovať vyšetrovaniu závažných trestných činov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok