Expremiér sa vrátil z dôchodku, voľby vyhral v 92 rokoch

TA3 SITA
10.5.2018 09:35

Má 92 rokov a zrejme sa stane najstaršie zvoleným lídrom krajiny na celom svete. Reč je o bývalom malajzijskom premiérovi. Mahathir Mohamad sa vrátil z dôchodku aby doviedol svoju opozičnú stranu k prekvapivému víťazstvu v parlamentných voľbách.

Parlamentné voľby v Malajzii v stredu prekvapivo vyhrala opozičná aliancia vedená 92-ročným expremiérom Mahathirom Mohamadom. Víťazstvo opozície znamená koniec 60-ročnej vlády Národného frontu, pričom premiér Najib Razak už priznal svoju porážku.

Mohamad vládol krajine tvrdou rukou 22 rokov do roku 2003. Vrátil sa však z dôchodku a pripojil sa k opozícii, nahnevaný veľkým korupčným škandálom týkajúcim sa Razaka a sprenevery štátneho fondu. Expremiér na tlačovej konferencii oznámil, že sľub zloží ešte vo štvrtok. Zároveň avizoval rozsiahle reformy vrátane zrušenia novozavedených nepopulárnych daní. Kritikou nešetril ani na nový zákon o falošných správach.

Vo svojich 92 rokoch sa Mohamad stane najstarším predsedom vlády na svete. V 222-člennom parlamente opozícia obsadí väčšinu kresiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok