Nemám čo skrývať, tvrdí odvolaná Krištúfková. Opozícia sa jej zastala

TA3 TASR
9.5.2018 17:22

Opozičnú poslankyňu Petru Krištúfkovú (Sme rodina) 73 hlasmi (137 prítomných) parlament odvolal z Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ktorého bola členom. Poslanci tak urobili na návrh podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorému prekážajú Krištúfkovej niekdajšie kontakty na mafiu.

Nemám čo skrývať, tvrdí odvolaná Krištúfková. Opozícia sa jej zastala
SITA/Marek Mrviš

OĽaNO nehlasovali

Za Krištúfkovej odvolanie hlasovali takmer všetci prítomní poslanci Smeru-SD, proti boli len Ján Podmanický a Marek Maďarič. Kladne hlasovali aj všetci prítomní poslanci SNS, z Mosta-Híd sa zdržal len Martin Fedor. Poslanci OĽaNO nehlasovali, väčšina členov ĽSNS sa zdržala.

Opozícia už vopred avizovala, že Hrnkov návrh nepodporí. "Argument, že poslankyňa Krištúfková udržiavala nejaké styky s nejakými osobami, je farizejský. To, čo chcete urobiť, je odporná 'krágľovačka'. SNS sa snaží týmto návrhom odvrátiť pozornosť od praktík jej nominantov," vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Jej minulosť je dlhodobo známa

Zdôraznil, že Krištúfková nečelí žiadnemu trestnému oznámeniu ani stíhaniu a jej minulosť je dlhodobo známa. Poukázal, že v danom výbore sedia aj poslanci, ktorí vystupujú napríklad v kauze. "Nebudem s vami polemizovať, lebo s hlúposťami sa polemizovať nedá," reagoval Hrnko, ktorý naznačil obavy, že by Krištúfková pod nátlakom mohla teoreticky vyzrádzať tajné informácie, o ktorých sa hovorieva na rokovaní výboru.

"Ak ma odvoláte, prežijem to," vyhlásila ešte pred hlasovaním Krištúfková, ktorá podľa vlastných slov nemá čo skrývať. Poukázala, že Hrnko či predseda parlamentu a SNS Andrej Danko minimálne dva roky o jej minulosti vedeli, neprekážalo im to a po voľbách odobrili jej členstvo v tomto výbore. "Teraz chcete trápne tvrdiť, že ste o mojej minulosti nepočuli? Veď pred parlamentnými voľbami to bolo prepierané v médiách," doplnila.

Prioritu má v sociálnom výbore

Krištúfková zdôraznila, že prioritne chce robiť v sociálnom výbore, ktorého je členkou a pomáhať ľuďom, keďže koalícia na nich kašle. "To je podľa mňa problém. To vy by ste mali stáť tu miesto mňa, vy, ktorí okrádate ľudí," odkázala koaličným poslancom. Hrnko sa ohradil, on podľa vlastných slov nemá čo skrývať.

Plénum zároveň nepodporilo návrh Miroslava Beblavého, ktorý recipročne žiadal z rovnakého výboru odvolať podpredsedu NR SR Martina Glváča pre jeho niekdajšie údajné kontakty s bossom podsvetia Jozefom Svobodom. Glváč prepojenia na mafiu odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok