I. Radičová vyzvala Sulíka, aby bol chlap a odstúpil aj s ministrami

SITA
11.10.2011 23:29

Premiérka Iveta Radičová vyzvala koaličných partnerov a Mikuláša Dzurindu, aby sa obrátili na predsedu Smeru-SD Roberta Fica a dohodli postup ratifikácie eurovalu.

I. Radičová vyzvala Sulíka, aby bol chlap a odstúpil aj s ministrami

„Inak to nemalo zmysel,“ povedala. „Vyzývam predsedu parlamentu, aby bol chlap a aj jeho ministri, aby vedeli čo je ich zodpovednosť a odstúpili,“ vyhlásila.

Radičová berie na seba časť zodpovednosti, že nedokázala dohodnúť kompromis s koaličným partnerom pre euroval, ale dodala, že na kompromis musia byť dvaja. „Ospravedlňujem sa občanom SR, že nerozumejú o čom je euroval, pretože sa celý čas podával ako pôžička tučnému Grékovi. Hovorím, že je to lož,“ vyhlásila Radičová pred novinármi po vyslovení nedôvery jej vláde. Poďakovala poslancom NR SR a tiež koaličným partnerom.

Zdržanie sa SaS pri hlasovaní o eurovale a dôvere vláde považuje Radičová za vyjadrenie nedôvery vlastnej vláde. „Pýtam sa, čo tým dosiahli?“ položila si Radičová otázku. Neschválenie eurovalu považuje premiérka za ponuku na vyradenie sa zo spoločenstva eurozóny a následne EÚ. „Prepáčte, pod toto sa žiadny zodpovedný premiér či premiérka nepodpíše,“ zdôraznila. Dodala, že ona ani jej kolegovia z SDKÚ-DS, KDH či Mosta-Híd hoci sa nepodpísali pod titulky v zahraničných médiách, usilovala sa ich vyzmizíkovať a zlepšiť renomé Slovenska a práve to bol kľúčový moment pri zvažovaní o spojení hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde.

O vlastnom osude v politike Radičová nechcela špekulovať. „Ja si svoju mieru zodpovednosti plne uvedomujem a na rozdiel od iných politikov tak aj konám. A ak dovolíte, ďalšie kroky ponechajte na mojom slobodnom rozhodnutí,“ povedala novinárom. Radičová sa v minulom volebnom období vzdala poslaneckého mandátu po tom, čo v parlamente hlasovala za stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú.

Radičovej stranícky šéf v SDKÚ-DS a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda označil krok rozhodnutie SaS odmietnuť navýšenie eurovalu a nepodporiť vládu za politický hazard. „Vedie k veľkým politickým a ekonomickým škodám. Vytláča Slovensko na okraj európskeho politického dialógu,“ obáva sa šéf slovenskej diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok