Predsedníctvo Vecí verejných dalo svoje funkcie k dispozícii

TASR
12.5.2012 17:23

Strana ostro kritizovala súčasnú koalíciu, ktorá vznikla odštiepením časti členov Vecí verejných a strán ODS a TOP 09.

Predsedníctvo českej strany Veci verejné (VV) dalo dnes na prvej volebnej konferencii v Hradci Králové svoje funkcie k dispozícii. "Volebná procedúra podľa stanov prebieha tak, že predsedníctvo Vecí verejných dalo k dispozícii svoje funkcie, aby umožnilo naštartovanie volebného procesu," uviedol na brífingu po 14. konferencii VV ich predseda Radek John.
Dodal, že mandát zostáva súčasnému vedeniu strany až do zvolenia nového či staronového predsedníctva a jeho potvrdenia volebnou konferenciou na konci júna.
John je presvedčený, že v strane zostali už iba ľudia, ktorí nelipnú na funkciách a chcú presadzovať program VV "aj v dobách daždivých".
Po krátkom zhodnotení diania na konferencii sa však brífing donedávna najmenšej vládnej strany zmenil na ostrú kritiku súčasnej koalície. Tú vytvorila spoločne s ODS a TOP 09 platforma vicepremiérky Karolíny Peake, do ktorej prešla časť poslancov Vecí verejných. Koalícia sa tým síce oslabila, stále má však v Snemovni väčšinu. VV tým boli nedobrovoľne odsunuté do opozície, konštatuje spravodajský server idnes.cz.
Radek John upozornil, že práve dve najsilnejšie strany staronovej koalície, teda ODS a TOP 09, sa opakovane dopúšťali koaličnej nevery. "Tých koaličných nevier bol celý rad. (...) Aj preto s ľahkým srdcom opúšťame koalíciu, keď sme stratili dôveru v pána premiéra Nečasa i skutočného vodcu TOP 09 pána Kalouska," uviedol John a dodal, že opierať vládu o prebehlíkov považuje jeho strana za politicky nevyzreté, keďže to výslovne zakazovala koaličná zmluva.
"ODS a TOP 09 záverom tohto obdobia úplne zničila, pošpinila a zosmiešnila koaličnú zmluvu. (...) Konferencia sa celkovo zhodla, že slušná politika v Českej republike v tejto chvíli neexistuje," dodal John.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok