Strany sa dohodli na zmluve, rátajú s podporou komunistov

TA3 TASR
7.5.2018 18:56

Predsedovia strán ANO a ČSSD sa zhodli na texte koaličnej zmluvy. Šéf sociálnych demokratov Jan Hamáček vyhlásil, že text Andreja Babiša je pre jeho stranu akceptovateľný. ČSSD vraj od ANO dostala v texte všetky poistky, ktoré požadovala.

Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy Vojtěch Filip odmietol požiadavky ČSSD, ktoré táto strana presadzuje do koaličnej zmluvy s ANO. Podľa predsedu KSČM sú skôr komplikáciou ako ochranou. "Ide o menšinovú vládu a požiadavka v tomto ohľade nemá miesto v zmluve," uviedol Filip ohľadom snahy ČSSD zakotviť do koaličnej zmluvy pasáž o tom, že v prípade rezignácie všetkých ministrov za sociálnu demokraciu by musel podať demisiu aj premiér.

Už koncom minulého týždňa mali ANO a ČSSD prakticky hotové programové vyhlásenie. Zhodu na programe však hlásili už oveľa skôr. Posledný mesiac rokovali najmä o rozdelení vládnych postov. Jan Hamáček nedávno uviedol, že pokiaľ v pondelok nenastane nejaký zásadný problém, mohla by ČSSD tento piatok vyhlásiť vnútrostranícke referendum. Členovia strany by v ňom s konečnou platnosťou rozhodli, či má ČSSD do koalície s ANO vstúpiť, alebo nie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok