Irán dodrží jadrovú dohodu aj po odchode USA. Má podmienku

TA3 TASR
7.5.2018 13:25

Irán by bol ochotný zotrvať pri jadrovej dohode aj v prípade, že Spojené štáty od nej odstúpia, ak Európska únia poskytne garancie, na základe ktorých bude pre Irán naďalej osožná. Povedal to iránsky prezident Hasan Rúhání.

Rúháního vyjadrenia prišli pred rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa, či USA odstúpia od kľúčovej jadrovej zmluvy medzi Iránom a svetovými veľmocami. Trump by mal o tom rozhodnúť koncom tohto týždňa.

Odstúpenie od zmluvy zo strany USA by bola "strategická chyba", povedal Rúhání na stretnutí s iránskymi predstaviteľmi v meste Mašhad na severovýchode krajiny. "Chceme, aby zmluva zostala zachovaná a garantovaná zo strany Neameričanov," uviedol Rúhání s odvolaním sa na ostatných signatárov jadrovej dohody z roku 2015. Ako dodal, v tomto prípade "bude odstúpenie USA v poriadku".

K dohode o jadrovom programe Teheránu dospeli Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa vtedajšej mienky Západu zameraný na získanie jadrových zbraní. Irán sa v posledných týždňoch dostal do ekonomických ťažkostí, čo podľa niektorých politických analytikov vyplýva práve z neistoty, ktorá vládne ohľadne osudu tejto dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok