Česi podľahli Švédsku, mohli za to aj zbytočné vylúčenia

TA3 TASR
6.5.2018 19:02

Hokejisti Švédska zvíťazili aj vo svojom druhom zápase v kodanskej A-skupine MS, keď si v nedeľu popoludní 6. mája poradili s Českom tesne 3:2. Obhajcovia trofeje viedli v polovici zápasu 2:0, no zbytočnými vylúčeniami dali súperovi šancu a ten si v závere takmer vynútil predĺženie ako proti Slovákom.

Česi podľahli Švédsku, mohli za to aj zbytočné vylúčenia
SITA/AP ilustračné

Prvú veľkú šancu mal v 2. minúte švédsky obranca Klingberg, ktorý sa dostal za obranu, no bekhendom Ritticha neprekonal. O ďalšie tri nepochodil ani Pettersson, no krátko po ňom predviedli "tre kronor" rýchly, kombinačný útok a Rakell trafil z ľavého kruhu do šibenice - 1:0. Česi pohrozili po akcii Červenku s Horákom, no to rozbehnutých severanov nezastavilo a v 8. minúte bolo už 2:0. Prvú presilovku využil Janmark, ktorý ako prvý našiel puk v skrumáži pred Rittichom. Česi mohli znížiť v 9. minúte, Plekancova strela však skončila len na brvne.

O tri minúty spálil skúsený center ďalšiu gólovku. V 15. minúte nepochodil na druhej strane Rakell. V úvode druhého dejstva mal dobrú šancu Hyka, ale potom roztočili kolotoč Švédi a pri hre 5 na 5 niekoľko minút nenechali vyjsť súpera z tretiny. Ďalšie momenty ale patrili už Čechom. Dôvodom bola nedisciplinovanosť a zbytočné fauly severanov, ktorí hrali tri oslabenia v rade a pri krátkom, deväťsekundovom o dvoch hráčov inkasovali z hokejky Hroneka - 2:1.

V 44. minúte však viedli Švédi opäť o dva góly, Rakell prihral pred bránku Zibanejadovi, ktorý bekhendom ponad ležiaceho obrancu trafil do šibenice - 3:1. V strede záverečného dejstva si tímy zahrali dlhšie pásmo 4 na 4 a oba si vytvorili šance. Najprv dorážal Backlund a viderozhodca musel potvrdiť, že puk neskončil za bránkovou čiarou, na druhej strane mal Hellberg robotu s nájazdom Faksu. Česi hrali päť minút pred koncom presilovku a Hyka delovkou ešte zdramatizoval duel - 2:3. Minútu a desať sekúnd pred koncom odvolali brankára, ale vyrovnávajúceho gólu sa nedočkali.

"Tre kronor" majú po dvoch zápasoch na konte plný počet bodov, rovnako ako prvé Rusko. Švédi sa najbližšie predstavia v pondelok 7. mája o 20.15 h proti Francúzsku. Česi sa po dni voľna stretnú v utorok o 20.15 h so Švajčiarskom.

A-skupina (Kodaň): Švédko - Česko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Góly: 5. Rakell (Janmark, Lindholm), 8. Janmark (Rakell), 44. Zibanejad (Rakell) - 34. Hronek (Červenka, Hyka), 56. Hyka (Faksa). Rozhodcovia: Lemelin (Rak.), Olenin (Rus.) – Fluri (Švaj.), Goľak (Bielorus.), vylúčení na 2 min.: 6:5, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 12490 divákov (vypredané).

Švédsko: Hellberg – A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Gustafsson – Rakell, Zibanejad, Janmark – Pettersson, Backlund, Nyquist – de La Rose, J. Larsson, Pääjärvi - Everberg, Kempe, Andersson

ČR: Rittich - Gudas, Jordán, Sklenička, Moravčík, Polášek, Šulák, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Plekanec, Jaškin - Řepík, Horák, Kubalík - Chytil, Kousal

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok