Slovenskí hokejisti zdolali Bielorusko vysoko 5:1

TA3
12.5.2012 13:38

Hráči predviedli uvoľnenú hru a so súperom si hravo poradili. Jedná sa už o tretie slovenské víťazstvo v rade.

Slovenskí hokejisti zdolali Bielorusko vysoko 5:1
SITA

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom piatom súboji na 76. majstrovstvách sveta v helsinskej Hartwall Arene nad výberom Bieloruska 5:1. Na svojom konte tak majú deväť bodov a urobili dôležitý krok v boji o postup do štvrťfinále.

V jubilejnom dvadsiatom vzájomnom súboji dosiahli trináste víťazstvo. V elitnej kategórii MS sa Slovensko s Bieloruskom stretlo šiestykrát, reprezentanti spod Tatier si na svetovom šampionáte pripísali štvrtý triumf nad týmto súperom

Skóre stretnutia otvoril v 7. min obranca Andrej Sekera. Slováci hrali v úvodnom dejstve dvakrát v oslabení, no brankár J. Laco neinkasoval ani raz. Vstup do druhej časti mali zverenci tréner Vladimíra Vůjtka vynikajúci a postupne sa do streleckej listiny zapísali Radivojevič, Michel Miklík, T. Kopecký a J. Mikúš. Za Bielorusov znížil v 35. min v presilovke Kaľužnyj. Vzápätí J. Laco zneškodnil trestné strieľanie Kovyršina. V treťom dejstve už gól nepadol, obaja brankári previedli niekoľko pekných zákrokov.

Výsledok - H-skupina:
Slovensko - Bielorusko 5:1 (1:0, 4:1, 0:0)
Góly: 7. Sekera (Baranka, Handzuš), 24. Radivojevič (Sekera), 25. Michel Miklík (J. Mikúš, Tatar), 26. T. Kopecký (Radivojevič), 27. J. Mikúš (Tatar, Michel Miklík) - 35. Kaľužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Surový (SR) 10 min za narazenie zozadu, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Levonen (Fín.), Reiber (Švaj.) - Kilian (Nór.), Puolakka (Fín.), 9032 divákov

Zostavy:
Slovensko: J. Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík - Bartovič, Bližňák, Marcel Hossa
Bielorusko: Kovaľ - Korobov, Denisov, Kosťučonok, Goroško, Černaok, Stasenko, Graborenko - Ugarov, Grabovkij, Stepanov - S. Kosticyn, Kaľužnyj, A. Kosticyn - Konstantin Koľcov, Kovyršin, Stas - Kulakov, Kitarov, Meleško - Michaľov

Slováci začali aktívne a hneď v prvej minúte sa pokúšal prekvapiť Kovaľa v bieloruskej bránke Radivojevič. V 7. min gólman súpera "vychytal" Marcela Hossu, Bartoviča ak Handzuša, ale vzápätí Sekera na modrej čiare oklamal jedného z brániacich hráčov a strelou švihom otvoril skóre - 1:0. O niečo neskôr sa neúspešne strieľal po prechode cez útočnú modrú čiaru opäť Radivojevič, na druhej strane si J. Laco poradil s pokusom Stasom.

V 21. min nepretlačil Radivojevič puk do bieloruskej bránky pri menšom tlaku Slovákov, ale o tri minúty neskôr spustili zverenci trénera Vůjteka kanonádu. Radivojevič strelou pod hornú žŕdku zvýšil na 2:0, ďalší gól pridal bekhendom pomedzi Kovaľove betóny Michel Miklík a na 4:0 upravil Kopecký, keď po spolupráci s Radivojevičom pretlačil puk do bieloruskej bránky. Tréner Heikillä si vybral oddychový čas, ale ani to nedokázalo umlčať streleckú potenciu Slovákov, keď v 27. min Juraj Mikúš po vynikajúcej kombinácii celého tretieho útoku pridal piaty gól. Ďalšie presné zásahy mali na hokejkách Šatan aj Surový, ale v presilovke sa im nepodarilo skórovať. Bielorusi potom v presilovke skorigovali strelou zblízka Kaľužného. Slovenský gólman Ján Laco potom musel po faule Sekeru čeliť trestnému strieľaniu, ale Kovyršin nepretlečil puk pomedzi jeho betóny.

Hneď na začiatku tretej časti Kaľužnyj netrafil odkrytú slovenskú bránku a bieloruskí hokejisti ani v ďalšom priebehu nedokázali nájsť recept na pozornú slovenskú obranu a spoľahlivého Laca. V 50. min nepochodil ani Grabovskij. V 54. min brankár Kovaľ v presilovke slovenského mužstva vytiahol pekné zákroky pri strelách Cháru aj Šatana, vzápätí Kaľužnyj netrafil v dobrej šanci puk. Slováci neskórovali ani v záverečnej presilovke, no na svoje konto si pripísali dôležité tri body.


Tabuľka H-skupiny:
1. Kanada 5 4 0 1 0 22:14 13
2. Fínsko 5 4 0 0 1 17:8 12
3. USA 5 2 2 0 1 22:15 10
4. Slovensko 5 3 0 0 2 15:9 9
--------------------------------------------------
5. Švajčiarsko 4 2 0 0 2 12:11 6
6. Bielorusko 5 1 0 0 4 9:16 3
7. Francúzsko 4 1 0 0 3 11:24 3
8. Kazachstan 5 0 0 1 4 10:21 1

Viac informácií o Majstrovstvách sveta v hokeji sa dozviete na našej podstránke MS 2012

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok