Havajské ostrovy zasiahlo mohutné zemetrasenie, vyhlásili stav núdze

TA3 SITA TASR
5.5.2018 08:11

Na ostrove Havaj stále platí vysoký stupeň pohotovosti pre aktívnu sopku Kilauea. Tá neprestáva chrliť lávu na obývané oblasti. Úrady preto evakuovali už 1700 ľudí. Havajský guvernér David Ige vyhlásil stav núdze, aby mohol čerpať federálne peniaze.

Povinná evakuácia

Zemetrasenie s magnitúdou 5,3 zaznamenala americká geologická služba USGS len 90 minút po zemetrasení magnitúdy 6,9, ktoré zase nasledovalo iba hodinu po otrasoch zeme s magnitúdou 5,4. Posledné z týchto troch zemetrasení zasiahlo Havaj v piatok popoludní o 14.37 h (sobota 02.37 h SELČ), predošlé dve nastali v ten istý deň okolo poludnia havajsko-aleutského času (HST), teda zhruba okolo polnoci z piatka na sobotu SELČ.

Otrasy zemského povrchu s magnitúdou 5,0 a desiatky následných dotrasov zažili obyvatelia tichomorského ostrova Havaj, patriaceho Spojeným štátom, aj v priebehu štvrtka. Vtedy začala do obývaných oblastí chrliť lávu sopka Kilauea a tamojší guvernér vyhlásil stav núdze. Prúdy sopečnej lávy vytryskovali až do výšky 46 metrov a žeravá magma pomaly stekala do vzdialenosti desiatok metrov.

Úrady nariadili povinnú evakuáciu viac ako 1 700 ľudí z komunít. Zároveň vydali varovanie pred nebezpečím rozstrekovavania horúcej horniny a sírového plynu, ktorý by mohol spôsobiť ťažkosti starším ľuďom a ľuďom z dýchacími problémami. V dôsledku živlu zhoreli už dva domy.

Spomínané druhé zemetrasenie patrí medzi najsilnejšie, ktoré Veľký ostrov, zasiahli za uplynulých viac ako štyridsať rokov. Podľa riaditeľa PTCW Chipa McCreeryho ostrovom otriaslo v roku 1975 zemetrasenie s magnitúdom 7,5 a silnejšie otrasy zaznamenali aj v rokoch 1983 a 2006, kedy dosiahli magnitúdo 6,7.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok