Rozpočet EÚ prináša novinky, MF chce počkať na konečnú podobu

TA3 TASR
4.5.2018 09:43

Konečná podoba rozpočtu Európskej únie sa bude ešte upravovať. Ministerstvo financií chce počkať na jeho definitívnu verziu. Európska komisia navrhla budúci sedemročný rozpočet EÚ vo výške takmer 1,14 bilióna eur, čo predstavuje 1,11 % celkového ekonomického výkonu 27 štátov EÚ po odchode Británie.

Rozpočet EÚ prináša novinky, MF chce počkať na konečnú podobu
ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / BILDERBOX

Oproti schválenému rozpočtu na roky 2014-2020, ktorého objem dosahuje 1,09 bilióna eur, budúcoročný rozpočet počíta s miernym navýšením zdrojov. "Návrh EK predstavuje len vstup do diskusie. Predložený viacročný rozpočet musia jednomyseľne schváliť členské štáty Európskej únie so súhlasom Európskeho parlamentu. Jeho konečná podoba sa teda od súčasného návrhu môže líšiť," priblížil tlačový odbor MF SR. Ministerstvo sa preto zatiaľ nevyjadrilo k jednotlivým oblastiam, ktoré by mali byť z rozpočtu prioritne financované.

Novinkou v budúcom rozpočte je mechanizmus, ktorým EÚ penalizuje členské štáty porušujúce zásady právneho štátu. V rámci tohto mechanizmu sa prepojí dodržiavanie spomínaných zásad s peniazmi z EÚ. To znamená, že v prípade ich nedodržiavania sa štátom unijné fondy zmrazia. Aj keď návrh platí pre všetky krajiny, v súčasnosti sa týka najmä Poľska a Maďarska, ktoré sú práve v otázke dodržiavania zásad právneho štátu s Bruselom v sporoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok