Vláda I. Radičovej padla, poslanci neschválili euroval

TASR, foto: ČTK
11.10.2011 22:17

Vláda Ivety Radičovej padla. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak vyslovili nedôveru.

Vláda I. Radičovej padla, poslanci neschválili euroval

Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) padla. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak nevyslovili dôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Za podporu eurovalu hlasovali podľa očakávania všetci prítomní poslanci SDKÚ-DS, KDH aj Mosta-Híd.     Všetci poslanci za SaS vytiahli svoje hlasovacie karty, euroval podporil len Martin Fecko. Kartu si vytiahol aj šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič a traja poslanci za OKS, kladne hlasoval len konzervatívec František Šebej. Opozičný Smer-SD nehlasoval, SNS bola proti.

Odporcov eurovalu v radoch koalície nepresvedčili ani prosby premiérky, ktoré im adresovala tesne pred hlasovaním. "Ja vás prosím, dôverujte tejto vláde, že narába zodpovedne s verejnými financiami, že nezneužije ani na sekundu ťažko zarobené peniaze daňových poplatníkov. Záujem a dôveryhodnosť SR je to najcennejšie čo máme a čo ponúkame," povedala poslancom.

Slovensko tak ako jediná krajina eurozóny neschválila euroval. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v priebehu dnešného dňa povedal, že záchranný mechanizmus schváli parlament na druhý pokus pravdepodobne ešte tento týždeň.

Téma eurovalu sa podľa neho na Slovensku príliš spolitizovala. "Je to ťažká a nepopulárna téma, na ktorejsa pomerne ľahko populisticky vytĺka politický kapitál. Populizmus je vždy škodlivý, bez ohľadu na to, či ide o ľavicový alebo eurovalový populizmus," odkázal koaličnej SaS. Podľa ministra sa však nedá byť v eurozóne a inkasovať z nej iba výhody bez toho, aby sme sa zároveň nepodieľali na nákladoch riešenia jej problémov.

Spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde presadila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Ako oznámila, nepodarilo sa nájsť kompromis medzi SaS a zvyškom koalície ani po ponuke, že liberáli dostanú právo veta na jednotlivé pôžičky pre zadlžené krajiny aj možnosť slobodnej zelenej karty na schválenie trvalého eurovalu (ESM).


Viac informácii priniesla naša reportérka Ľuba Oravová.

Posledné vystúpenie premiérky Ivety Radičovej v NR SR.

 

Hlasovanie v NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok