ETA po rokoch oznámila svoj koniec, o život pripravila stovky ľudí

TA3 TASR
2.5.2018 18:52

Separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda ETA oznámila, že "úplne rozpustila všetky svoje štruktúry". Urobila tak prostredníctvom listu, ktorý rozoslala baskickým inštitúciám a skupinám zastupujúcim občiansku spoločnosť.

Viac než 800 ľudí

Podľa údajov prevzatých zo španielskych internetových novín eldiario.es je tento list označený dátumom 16. apríla, z nejasného dôvodu však bol zverejnený až teraz. ETA v ňom priznáva zodpovednosť za to, že nedokázala vyriešiť "politický konflikt" ohľadne Baskicka - regiónu ležiaceho na pomedzí Španielska a Francúzska.

Ozbrojenú organizáciu ETA založili v roku 1959 ako hnutie odporu voči diktatúre Francisca Franca v Španielsku. Aj po návrate tejto krajiny k demokracii v roku 1975 však pokračovala v boji za nezávislosť Baskicka. Pri jej útokoch zahynulo viac než 800 ľudí. Od roku 2011, keď oznámila ukončenie ozbrojeného boja, ETA neútočí, doposiaľ však nerozpustila svoje štruktúry v ilegalite.

Vyšetrovania pokračujú

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido v reakcii na uvedené oznámenie prisľúbil, že bude pokračovať vyšetrovanie neobjasnených zločinov pripisovaných ETA. Dodal, že polícia bude "naďalej prenasledovať teroristov, nech sú kdekoľvek""ETA nezískala nič svojím prísľubom, že prestane zabíjať, a nezíska nič ani oznámením toho, čo nazýva rozpustením," vyhlásil minister pred novinármi.

Rozhodnutie rozpustiť štruktúry ETA podľa zverejneného listu neznamená "prekonanie konfliktu, ktorý má Baskicko so Španielskom a Francúzskom""Baskicko má teraz novú príležitosť definitívne ukončiť konflikt a budovať spoločnú budúcnosť... Neopakujme chyby a nedovoľme, aby problémy vyhnívali," citovala z oznámenia AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok