Lukratívny priestor kúpila prilacno, tvrdí Matovič o Sakovej

TA3 TASR SITA
2.5.2018 12:46

Ministerka vnútra Denisa Saková kúpila lukratívny priestor v Panorama city v bratislavskej metskej časti Staré Mesto neďaleko nábrežia Dunaja za výrazne nižšiu sumu, ako priestor predáva v súčasnosti. Uviedol to líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý poukázal na to, že priestor kúpila od spoločnosti patriacej skupine J&T. Ministerka v reakcii označila obvinenia za výmysly.

Lukratívny priestor kúpila prilacno, tvrdí Matovič o Sakovej
TASR (Ilu)

Priestor na najlepšom mieste v meste

V roku 2015 manželia Sakoví založili firmu KOMEC s.r.o., ktorá podľa účtovnej závierky zverejnenej na portáli finstat.sk vykazovala stratu za roky 2015 aj za 2016. V roku 2016 však firma už podľa Matoviča disponovala dlhodobým hmotným majetkom v hodnote 466-tisíc eur a pôžičkou od banky 90-tisíc eur. Okrem dvojpodlažného nebytového priestoru s rozlohou 289 metrov štvorcových v Panorama city Saková vlastní v nehnuteľnosti aj tri parkovacie miesta. Nehnuteľnosť podľa Matoviča kúpila Saková s manželom pol roka po parlamentných voľbách v roku 2016.

"Nakúpili obchodný priestor na najlepšom mieste v meste za 1 350 eur za meter štvorcový," povedal Matovič a pripomenul, že Sako "v roku 2013 vehementne obhajoval neobhajiteľný, na mieru šitý predražený tender a za tri roky od tej istej firmy kupujú Sakoví priestor za nekresťansky nízku cenu".

Predáva drahšie

Matovič poukázal na možné prepojenie s tým, že manžel ministerky Alexander Sako bol od roku 2011 do roku 2017 podpredsedom predstavenstva a následne členom predstavenstva v bratislavskom Dopravnom podniku. V rokoch 2012 a 2013 Dopravný podnik organizoval nákup 70 autobusov. "Generálny riaditeľ Alexander Sako s právnikom napriek dôkazom, že bol tender na mieru ušitý pre firmu SOR patriacej J&T, Sako tender obhajoval," povedal Matovič s tým, že následne tender zrušil Úrad pre verejné obstarávanie a potom Dopravný podnik vypísal nový "férový" tender za 42 miliónov eur.

V skutočnosti je priestor v Panorama city podľa Matoviča hodný 2 580 eur za meter štvorcový, za takú sumu priestor dnes Saková predáva. Parkovacie miesta podľa neho kúpila za 25-tisíc eur jedno a za takú istú sumu ich dnes aj predáva. "Dnes Saková priestor s parkovacími miestami predáva za 821-tisíc eur. Sama sa usvedčila, že ani nie po roku a pol, keď priestor kúpili extrémne lacno so ziskom vyše 350-tisíc eur," uviedol s tým, že po rozvode s Alexandrom Sakom je Saková jedinou spoločníčkou firmy KOMEC.

Zároveň priblížil, že v Panorama city sa ostatné obchodné priestory predávali od 2 500 do 2 900 eur za meter štvorcový. Podľa Matoviča by sa mala Saková rozdielu po predaji priestoru vzdať a peniaze venovať na charitu a odísť z postu ministerky. "Pani ministerka má čo vysvetľovať," uviedol.

Neprestáva v útokoch na rezort

Ministerka vnútra v reakcii uviedla, že sa zúčastňuje na pohrebe policajta, ktorý zomrel pri tragickej dopravnej nehode v službe. Je pre ňu dôležitejšie uctiť si pamiatku ľudí, ktorí niečo pre túto krajinu urobili, ako robiť tlačovú besedu a "reagovať na výmysly pána Matoviča, ktorý obchodoval s pánom Majským a kupoval pozemky v Trnave za polovičnú cenu oproti znaleckému posudku". Pán Matovič neprestáva v útokoch na rezort vnútra, pretože sám je za svoje podnikateľské aktivity vyšetrovaný orgánmi činnými v trestnom konaní.

"Ako sa už ministerka v posledných dňoch vyjadrila pre viacero médií nehnuteľnosť v Panorama city kupovala od spoločnosti Panorama byty na prelome rokov 2015 a 2016. Zmluvu o budúcej zmluve, ktorá jasne stanovala podmienky podpisovali v roku 2015. Išlo o kombináciu financovania zo zdrojov: pôžička konateľa spoločnosti a úveru od slovenskej banky. Dokopy spoločnosť za priestor zaplatila 558 000 eur. Bola to aktivita jej vtedajšieho manžela.

Vzhľadom na to, že prišlo k rozvodu v manželstve v rámci bezpodielového spoluvlastníctva majetku došlo k vyrovnaniu a k zmene na poste majiteľa spoločnosti. Priestor sa momentálne predáva, nie však za cenu, ktorú uvádza pán Matovič. Dôvodom je fakt, že ministerka nemá časový priestor sa o to starať a chce sa venovať výkonu funkcie. Priestor od jeho kolaudácie nebol prenajatý, pretože sa doteraz záujemca nenašiel," uvádza sa v reakcii Sakovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok