Strom, ktorý Macron a Trump zasadili pri Bielom dome, niekam zmizol

TA3 SITA
29.4.2018 21:15

Americké médiá riešia záhadu, kam sa podel strom, ktorý americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi podaroval na tohtotýždňovej štátnej návšteve Spojených štátov francúzsky prezident Emmanuel Macron a ktorý obaja prezidenti v sprievode svojich manželiek a novinárskych štábov zasadili v záhrade Bieleho domu.

Strom, ktorý Macron a Trump zasadili pri Bielom dome, niekam zmizol
SITA/AP

Ako informovala britská BBC, strom z miesta, kam ho prezidenti zasadili, jednoducho zmizol. Miesto, kde bol, sa dá spoznať len podľa menšieho fľaku tvoreného žltastou trávou, ktorá kontrastuje s jasne zelenou farbou všade okolo.

Macron priviezol Trumpovi mladý dub z miesta významnej bitky z 1. svetovej vojny na severovýchode Francúzska, v ktorej v roku 1918 padlo aj takmer dvetisíc amerických vojakov. Pri sadení Macron hovoril vzletne o tom, že strom symbolizuje puto medzi Francúzskom a Spojenými štátmi.

Biely dom zatiaľ dôvod odstránenia stromu nevysvetlil. Objavilo sa však už viacero nepotvrdených teórií. Podľa jednej z nich museli strom po slávnostnom vysadení ešte premiestniť do karantény, čo je údajne bežný postup pri dovoze rastlín zo zahraničia.

S ďalšou teóriou prišla francúzska rozhlasová stanica Franceinfo, ktorá s odvolaním sa na odborníkov tvrdí, že tento druh stromov je lepšie sadiť na jeseň, aby mal čo najviac času zapustiť korene predtým, ako nastanú letné horúčavy. Podľa tejto teórie by teda mali strom na rovnakom na stále vysadiť až v októbri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok