Fico chce rozbehnúť poslanecký klub, má záujem o post predsedu

TA3 TASR
29.4.2018 13:17

Bývalý premiér a súčasný poslanec Národnej rady Robert Fico sa bude uchádzať o post predsedu poslaneckého klubu Smeru-SD. Potvrdil to v relácii V politike.

Chcú vyhrať voľby

Šéfom tohto poslaneckého klubu je v súčasnosti Martin Glváč, ktorý pôsobí aj ako podpredseda NR SR. Fico ako predseda Smeru-SD povedal, že z pozície šéfa poslaneckého klubu vie mať väčšiu mieru zodpovednosti v parlamente.

"Chcem mať väčšiu mieru zodpovednosti v Národnej rade. Chcem mať podstatne viac možnosť koordinovať prácu poslaneckého klubu, chcem mať podstatne väčšiu možnosť dávať dohromady iniciatívy vlády a poslaneckého klubu, aby to bolo dobre skoordinované. Chcem trošku rozbehnúť poslanecký klub," povedal Fico.

Uviedol, že v súčasnosti nemá v úmysle ukončiť svoju politickú kariéru. "Chceme vyhrať nasledujúce parlamentné voľby," povedal Fico s tým, že Smer-SD je najúspešnejší politický subjekt v histórii novodobého Slovenska.

Drucker sa naplašil

Bývalý minister vnútra Tomáš Drucker neodišiel z funkcie pre dosluhujúceho policajného prezidenta Tibora Gašpara, myslí si Fico. Tvrdí, že Drucker sa "len jednoducho naplašil dusenia zo strany médií, lebo nebol schopný vysvetľovať svoje veci z minulosti. A radšej sa rozhodol chrániť svoje súkromie, ako keby mal zabojovať ako minister vnútra," povedal Fico.

Opäť zopakoval, že odmieta akékoľvek spájanie Smeru-SD a ľudí z jeho okolia s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbernice Martiny Kušnírovej. Uviedol, že o pôsobení mafie na východe Slovenska nemal od SIS informácie. Mária Trošková vo funkcii hlavnej štátnej radkyne mala podľa Fica dostatočný stupeň bezpečnostnej previerky na prácu, ktorú vykonávala.

Všetci by sa mali upokojiť

Ficovi sa nepáči, že prezident Andrej Kiska "využil" nepokoj v spoločnosti, ktorý nasledoval po dvojnásobnej vražde. Nevidí v tom čisté úmysly, takisto nevidí čisté úmysly u organizátorov protestov v uliciach. O tejto veci sa ešte chystá informovať. Fico tiež kritizuje Kiskove vyjadrenia k udalostiam okolo funkcie ministra vnútra či policajného prezidenta. Šéf Smeru-SD sa domnieva, "že tieto veci mohol chcieť prezident ovplyvniť, keďže má problémy s daňami".

"Už by sme sa mali všetci trošku upokojiť," vyzval Fico s tým, "že snáď si niekto nemyslí, že herci a tretí sektor budú rozhodovať o tomto štáte""Sme v parlamentnej demokracii a situáciu sme vyriešili ústavne," uviedol Fico. Ak chce podľa neho niekto o štáte či funkcii ministra vnútra a policajného prezidenta rozhodovať, radí mu založiť si politickú stranu a pokúsiť sa s ňou vyhrať voľby. Návrh na novú voľbu policajného prezidenta Fico ešte nevidel.

Pellegrini má vlastný štýl politiky

Odmieta tvrdenia, že súčasný premiér Peter Pellegrini je "jeho predĺženou rukou""My si rozumieme, sme dobrý tandem, no nemožno ho brať ako moju predĺženú ruku," povedal Fico s tým, že Pellegrini má vlastný štýl politiky. Uviedol, že Smer-SD chce opäť vyhrať voľby a zostavovať vládu.

Fico sa bližšie nevyjadroval k informáciám, ktoré médiám poskytol v súvislosti s niektorými exministrami Smeru-SD prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko. Takisto neodpovedal na viackrát položenú otázku o tom, kto mu dal informácie o daňových záležitostiach šéfa OĽaNO Igora Matoviča. Svoje zdroje nechce prezrádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok