Janukovyč: Prestávka vo vzťahoch Ukrajiny a Európy bude užitočná

TASR
11.5.2012 14:51

Prestávka vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Európskou úniou bude užitočná pre obe strany. Uviedol to dnes ukrajinský prezident Viktor Janukovyč počas rokovaní s moldavským partnerom Nicolaem Timoftim. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Janukovyč: Prestávka vo vzťahoch Ukrajiny a Európy bude užitočná
TASR

"Teraz, povedal by som, Európska únia navrhla prestávku, a myslím, že to bude prospešné pre Ukrajinu aj EÚ," povedal Janukovyč. Zdôraznil, že táto prestávka bude užitočná na vyriešenie problémov medzi Ukrajinou a EÚ a ďalšie vzťahy sa budú vyvíjať v právnej rovine. "Politizácia tejto otázky má, samozrejme, dočasný charakter," povedal. 

Vzťahy medzi EÚ a Ukrajinou sa postupne zhoršujú v súvislosti so stavom ľudských práv v postsovietskej republike, osobitne z dôvodu odsúdenia bývalej premiérky Julie Tymošenkovej. Bez podpisu tak ostáva sľubovaná asociačná dohoda Ukrajiny s EÚ zahŕňajúca dohodu o voľnom obchode.

V ukrajinskej Jalte sa mal dnes začať summit prezidentov strednej a východnej Európy. Na podujatie však na protest v súvislosti s Tymošenkovej kauzou odmietlo prísť viacero predstaviteľov krajín EÚ. Janukovyč tak musel dvojdňové podujatie "odložiť". Mnohí západní politici budú tiež bojkotovať nadchádzajúce majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa v júni uskutočnia okrem Poľska aj na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok