Kim prešiel hranicu. Konalo sa historické stretnutie lídrov Kóreí

TA3 TASR
27.4.2018 06:48

V tzv. Dome mieru na juhokórejskej strane dediny Pchanmundžom ležiacej v demilitarizovanej zóne medzi oboma kórejskými štátmi sa krátko pred poludním miestneho času, po takmer dvoch hodinách, skončili oficiálne rokovania juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Kim Čong-un potom ako prvý severokórejský vodca od konca kórejskej vojny pred 65 rokmi prekročil hranice s Južnou Kóreou. Po podaní rúk Kim neplánovane nakrátko pozval Mun Če-ina na severokórejskú stranu hranice. Obaja sa potom opäť vrátili na juhokórejskú stranu demilitarizovaného pásma. Kim Čong-un krátko nato znovu prekvapil, keď na skupinovú fotografiu privolal členov delegácií oboch štátov.

Oficiálne rozhovory sa začali o 10.15 h miestneho času (03.15 h SELČ), asi 45 minút po tom, čo Kim Čong-un ako prvý severokórejský vodca od konca kórejskej vojny v roku 1953 prekročil demarkačnú líniu a vstúpil na územie Južnej Kórey. Severokórejský vodca po obede opäť prekročí hranice a s Mun Če-inom zasadia na demarkačnej línii borovicu. Pri sadení stromu použijú zeminu pochádzajúcu z oboch Kóreí a polejú ho vodou z riek svojich krajín.

Ďalší program zahŕňa podpis záverečného dokumentu a spoločné vyhlásenie. Nakoniec bude nasledovať spoločná večera, na ktorú by mohla prísť aj Kimova manželka Ri Sol-džu. Piatkový summit bol prvým, ktorý sa konal v Južnej Kórei. Obe predošlé schôdzky vodcov oboch Kóreí - v rokoch 2000 a 2007 - prebehli v Pchjongjangu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok