Smer zmenil stanovy, Fico chce väčšiu zodpovednosť v Národnej rade

TA3 SITA TASR
26.4.2018 21:41

Predseda Smeru-SD Robert Fico chce mať väčšiu mieru zodpovednosti v NR SR. Ako povedal na tlačovej besede po pracovnom sneme, chce podstatne viac koordinovať prácu poslaneckého klubu.

Zúženie predsedníctva strany

"Chcem dávať dohromady a koordinovať návrhy vlády a klubu. Chcem rozbehať poslanecký klub", vyhlásil. Či mu ide o nejakú funkciu, však nepovedal. Doteraz je predsedom poslaneckého klubu Martin Glváč. "Nechcem sedieť v parlamente len ako poslanec. Chcem sedieť v parlamente, ale s väčšou mierou zodpovednosti", uviedol Fico.

Delegáti na pracovnom sneme rozhodli o zúžení predsedníctva strany z takmer 40 na 15 členov. Predsedníctvo sa bude schádzať raz do týždňa. Z titulu svojej funkcie sú jeho členmi predseda Robert Fico, šesť podpredsedov - Robert Kaliňák, Peter Kažimír, Peter Žiga, Juraj Blanár, Richard Raši, Peter Pellegrini - a generálny manažér Viktor Stromček.

Delegáti zvolili za členov predsedníctva aj novú ministerku vnútra Denisu Sakovú, predsedu poslaneckého klubu Smer-SD v NR SR Martina Glváča, trenčianskeho župana Jaroslava Bašku, predsedu parlamentného výboru pre školstvo Ľubomíra Petráka, predsedu parlamentného výboru pre financie Ladislava Kamenického, štátneho tajomníka na ministerstve obrany Mariána Saloňa a poslanca NR SR Miroslava Číža. Na sedem miest kandidovalo osem kandidátov. Jediným, ktorý neuspel, bol Martin Nemky. Z najvyššieho straníckeho vedenia vypadli minister práce Ján Richter, ktorý bol členom užšieho vedenia ako generálny manažér, a tiež Vladimír Faič, ktorý šéfuje zboru premiérových poradcov.

Čo bolo chybou od vraždy novinára?

Fico povedal, že úlohou snemu bolo reagovať na situáciu, keď predseda strany nie je predsedom vlády. „Chceli sme urobiť také zmeny stanov a v predsedníctve, aby bol schopný pružnejšie reagovať na výzvy, ktoré prináša politická realita.

Smer je podľa Fica demokratická strana. Za najväčšiu chybu od vraždy novinára a jeho priateľky Fico označil to, že nekomunikovali. Zdôvodnil to však tým, že nechceli tancovať na ich hroboch. "Bolo chybou, že sme nekomunikovali s našimi priaznivcami", uviedol.

Bývalá poslankyňa Smeru v NR SR Ľubica Rošková požiadala podľa Fica o pozastavenie členstva v strane. Ľubica Rošková brala dotácie na pôdu, ktorú má výhodne prenajatú od štátu, časť až do roku 2042.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok