Podľa EK budeme najrýchlejšie rastúcou ekonomikou eurozóny

TASR, TA3
11.5.2012 12:02

Napriek oslabeniu eurozóny ako celku Európska komisia slovenskej ekonomike dôveruje.

Podľa aktuálnej jarnej prognózy totiž odhaduje Slovensku pre tento rok hospodársky rast na úrovni 1,8 %, kým v poslednej jesennej prognóze to bolo len 1,1 %. Eurozónu ako celok pritom Brusel vidí v tomto roku s prepadom hospodárstva o 0,3 %, kým ešte na jeseň pre ňu odhadoval 0,5-percentný rast. Prognózu slovenského rastu pre budúci rok ponecháva komisia nezmenenú na úrovni 2,9 %.

Ak by sa očakávania komisie naplnili, slovenská ekonomika by rástla v tomto roku najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín eurozóny a bola by štvrtou najrýchlejšie rastúcou v rámci celej únie. Rýchlejší rast Brusel predpovedá iba Poľsku na úrovni 2,7 % a tiež Litve a Lotyšsku s rastom 2,4 %, resp. 2,2 %. 

Ak by sa prognózy rastu z dielne Európskej komisie naplnili, deficit hospodárenia verejnej správy Slovenska by v tomto roku podľa Bruselu dosiahol 4,7 % hrubého domáceho produktu, čo je o 0,1 percentuálneho bodu horší výsledok, ako predpokladá schválený rozpočet. Pri nezmenených politikách by pritom deficit verejných financií v roku 2013, kedy má Slovensko skresať schodok pod 3 % výkonu ekonomiky, stúpol k 4,9 %.

K prognóze sa vyjadril Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok